open-navfaktor-logo
search
Nastavak puta razvoja
Erdogan: Pobjednik izbornog maratona je turska demokratija i narod Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je pobjednik izbornog maratona za šefa države i novi saziv parlamenta bila turska demokratija i njen narod.
30.05.2023. u 15:00
get url
text

Erdogan je u obraćanju na 79. Generalnoj skupštini Unije turskih privrednih komora (TOBB) rekao da je nakon nedjeljne pobjede na predsjedničkim izborima od 110 lidera iz svijeta dobio poruke ili telefonske pozive s čestitkama, te je rekao da je sa svima saglasan u vezi s jačanjem saradnje.

- Svaki građanin koji vjeruje nacionalnoj volji, sanja dobrobit naše zemlje i osjeća da pripada ovoj zemlji je neprikosnoveni pobjednik ovih izbora - rekao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da je Turska uspješno dovršila jedan od najvažnijih izbornih procesa u svojoj historiji te je naglasio da su i parlamentarni i predsjednički izbori održani sa savršenstvom koje dolikuje turskoj demokratiji.

Turski predsjednik je najavio nastavak puta razvoja Turske na svim poljima.

- Naš cilj je da uspostavimo pojas sigurnosti i mira oko nas, od Evrope do Crnog mora, od Kavkaza i Bliskog istoka do sjeverne Afrike - poručio je Erdogan.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske (YSK) Ahmet Yener saopćio je danas konačne rezultate parlamentarnih izbora za 28. saziv Velike narodne skupštine Turske. Izbori su održani 14. maja sa ukupnom izlaznošću od 87,05 posto.

Yener je saopćio da je prema rezultatima izbora Stranka pravde i razvoja (AK Parija) osvojila 268 zastupničkih mjesta u turskom parlamentu. Dalje je kazao da je Stranka ponovnog blagostanja osvojila je 5, Stranka nacionalnog pokreta (MHP) 50, Zeleni i ljevičarska stranka budućnosti 61, Turska radnička partija 4, Republikanska narodna stranka (CHP) 169 i IYI Partija 43 mandata u parlamentu.

Prema neslužbenim rezultatima, turski predsjednik Erdogan pobijedio je 28. maja u drugom krugu predsjedničkih izbora s osvojenih 52,16 posto glasova, dok je njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu dobio 47,84 posto glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.