open-navfaktor-logo
search
Vrijeđanje predsjednika
Erdogan podnio krivičnu prijavu protiv holandskog desničara Wildersa
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je krivičnu prijavu protiv lidera holandske krajnje desničarske Stranke slobode Geerta Wildersa zbog krivičnog djela "vrijeđanje predsjednika".
27.10.2020. u 10:52
get url
text

U krivičnoj prijavi koju je Erdoganov advokat Huseyin Aydın podnio glavnom državnom tužilaštvu u Ankari, navedeno je da je Wilders počinio kazneno djelo u kojem je vrijeđao Erdogana. U prijavi je istaknuto da to jasno predstavlja kršenje turskog zakona budući da je kazneno djelo usmjereno protiv predsjednika države.

U vezi s predmetnim krivičnim djelom, istaknuto je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja, a advokat se poziva i na odluke Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR).

- Sloboda izražavanja ne može se smatrati neograničenim pravom i može biti ograničena na svrhe utvrđene u stavci 2. članka 10. ugovora. Ova situacija pokazuje da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i omogućuje intervenciju. Unatoč svojoj važnosti u demokratskom društvu, sloboda izražavanja nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima - navedeno je u prijavi.

Advokat Aydin podvlači kako je osumnjičeni Wilders, u svom postu kojim je ciljao na predsjednika Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled". Uz sve navedeno, advokat Aydin je zatražio da se protiv osumnjičenog pokrene istraga za kazneno djelo i protiv njega otvori javna tužba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.