open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, slijedi svečanost inauguracije
Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.
03.06.2023. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Lideri iz regiona danas u Ankari na inauguraciji turskog predsjednika Erdogana

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta u Ankari najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turske.

{$galerijaFotografija}

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.
 

{$galerijaFotografija}

 

AA-20230603-31321929-31321913-ANKARA_INAUGURACIJA_TURSKOG_PREDSJEDNIKA_RECEPA_TAYYIPA_ERDOGANA.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.