open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan poziva da izraelski ratni zločini u Gazi budu u žiži svjetske javnosti
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nastavlja s intenzivnim aktivnostima kako izraelski ratni i zločini protiv čovječnosti u Pojasu Gaze ne bi ostali nezabilježeni i neprimijećeni.
09.02.2024. u 10:08
get url
text

Erdogan se videoporukom obratio učesnicima Pete generalne skupštine Omladinskog foruma Organizacije islamske saradnje i ukazao na snažne napore Turske da skrene pažnju širom svijeta na zločine Izraela tokom više od četiri mjeseca napada na Pojas Gaze.

- Ulažemo intenzivne napore kako bismo osigurali da izraelska kršenja ljudskih prava i ratni zločini ne budu zataškani na međunarodnoj sceni - naglasio je Erdogan.

Ističući važnost kolektivne diplomatske akcije među islamskim zemljama kao odgovor na izraelske napade u Gazi, Erdogan je naglasio ključnu važnost stalnih diplomatskih napora za podsticanje zajedničkih odgovora i solidarnosti.

Erdogan je i ovom prilikom naglasio opredijeljenost Turske da podrži uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države priznate širom svijeta s istočnim Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom.

- Nastavit ćemo našu borbu sve dok se ne osnuje nezavisna, teritorijalno cjelovita palestinska država zasnovana na granicama iz 1967. godine, s Al-Qudsom kao glavnim gradom - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.