open-navfaktor-logo
search
Brojne teme
Erdogan razgovarao s Rutteom: Napadi na svetu knjigu muslimana su neprihvatljivi
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom. Erdogan i Rutte razgovarali su o bilateralnim odnosima, procesu članstva Švedske u NATO-u, provokativnim "akcijama" protiv Kur'ana u Evropi te regionalnim i globalnim pitanjima, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske.
05.07.2023. u 21:03
get url
text

Navodeći da se sljedeće godine obilježava 100. godišnjica Sporazuma o tursko-nizozemskom prijateljstvu, Erdogan je izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti okrunjeni posjetama na visokom nivou. 

Razgovarano je i o procesu članstva Švedske u NATO-u, a predsjednik Erdogan je izjavio da je Švedska poduzela korake u pravom smjeru izmjenama antiterorističkog zakonodavstva, ali da pristaše terorističke organizacije PKK/PYD/YPG nastavljaju slobodno organizirati demonstracije hvaleći terorizam.

Erdogan je također istakao da se legitimizacija napada na svetu knjigu muslimana, Kur'an, u Švedskoj, pod krinkom slobode misli, ne može prihvatiti, te kako predstavlja "zločin izražavanja".

Tokom sastanka čelnici su se također složili da će jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Samita NATO-a, koji će se održati u Vilniusu 11. i 12. jula, biti rusko-ukrajinski rat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.