open-navfaktor-logo
search
Osnovati komisiju
Erdogan razgovarao sa Zelenskim i Putinom, predložio međunarodnu istragu eksplozije na brani Kahovka
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a tokom razgovora je predložio formiranje međunarodne komisije koja bi istražila eksploziju na brani Kahovka.
07.06.2023. u 15:28
get url
text

U saopćenju iz Ureda za komunikacija Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Zelenski razgovarali o ukrajinsko-ruskom ratu.

Tokom razgovora, predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogla osnovati komisija u kojoj bi učestvovali stručnjaci zaraćenih strana, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, za detaljnu istragu eksplozije na brani Kahovka.

Navodeći da su kao Turska spremni dati sve od sebe u tom pogledu, predsjednik Erdogan je također rekao da se može slijediti metoda pregovora kao u vezi s koridorom za transport žita.

Erdogan je istaknuo kako neće biti moguće spriječiti humanitarne gubitke koji se događaju svaki dan kako se sukobi nastavljaju, te stoga treba dominirati ideja o povratku pregovorima.

Erdogan je naveo da će odlučno nastaviti s naporima ka uspostavi pravednog mira.

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turske saopćila je da su Erdogan i Putin razgovarali o razvoju događaja u rusko-ukrajinskom ratu. Erdogan je istakao kako je važno da se sveobuhvatna istraga o eksploziji na brani Kahovka na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine provede na način koji ne ostavlja mjesta sumnji.

Naglasivši da bi se mogla formirati komisija uz učešće ruskih i ukrajinskih stručnjaka, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, Erdogan je kazao da je Ankara spremna učiniti svoj dio u tom kontekstu.

Ukazujući na važnost koju cijeli svijet pridaje nastavku Sporazuma o crnomorskom izvozu žita, Erdogan je kazao da taj sporazum igra vitalnu ulogu u rješavanju globalne krize hrane.

Erdogan je također izjavio da bi mu dobro došao nastavak konsultacija s Ujedinjenim nacijama kako bi se uklonile prepreke izvozu ruskog žita i gnojiva.

Dodao je kako je Turska odlučna nastaviti ulagati potrebne napore za uspostavu pravednog mira te istakao kako su spremni pružiti svu potrebnu podršku za okončanje sukoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.