open-navfaktor-logo
search
Poruka državnika
Erdogan: Republika Turska je efikasnija sa predsjedničkim sistemom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je prelaskom na predsjednički sistem upravljanja ta zemlja dobila znatno brže reflekse i postala znatno efikasnija u borbi protiv regionalnih i globalnih kriza, javlja Anadolu Agency (AA).
21.07.2020. u 16:08
get url
text

Kabinet turskog predsjednika danas je održao evaluacijsku sjednicu povodom dvije godine od prelaska na predsjednički sistem upravljanja, a Erdogan je kazao da je to bila jedina administrativna reforma koja je provedena direktno voljom naroda u protekla dva stoljeća traganja za demokracijom u toj zemlji.

Erdogan je također kazao da je voljan prilagoditi svoju politiku ako se nađe neki bolji i efikasniji sistem vlasti te je dodao da su “bolovi od promjena“ bili neizbježni na samom prelasku na novi sistem jer su provedene korekcije na mnogim poljima i na to se trebalo naviknuti.

- Turska nikada nije imala namjere kršiti prava drugih država, ali nastavlja odlučno štititi vlastita prava i suverenitet - poručio je Erdogan.

Prvi direktni izbori predsjednika Turske održani su 10. augusta 2017. godine, a 16. aprila 2017. godine je održan i referendum za prelazak sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u Turskoj. Ta zemlja je nakon parlamentarnih izbora 24. juna 2018. godine kompletirala proces prelaska na novi sistem upravljanja sa Erdoganom kao prvim direktno izabranim predsjednikom.

Nastavak odlučne borbe protiv terorizma

Erdogan je na podršci u tom važnom političkom procesu zahvalio i Partiji nacionalnog pokreta (MHP) i njenom lideru Devletu Bahceliju.

I ovom prilikom je Erdogan odao počast svim šehidima i učesnicima otpora koji su 15. jula 2016. godine spriječili pokušaj vojnog udara iza kojeg je stajala teroristička organizacija FETO. Dodao je da se turski narod te noći uspisao u historiju demokracije kao primjer kako se požrtvovano brane volja naroda i vladavina zakona.

- Sve odluke koje sam potpisao i sve aktivnosti koje sam imao u protekle dvije godine su bile u svrhu službe narodu. U protekle dvije godine smo otvorili 2.805 novih škola samo za osnovce, izgradili smo 15.000 novih učionica, zaposlili 87.681 nastavnika - kazao je Erdogan.

Ukazujući na borbu koju Turska vodi protiv pandemije COVID-19, Erdogan je kazao da je Turska ispunila zahtjeve za pomoć u medicinskoj opremi koje joj je poslalo 136 država i četiri međunarodne organizacije.

Erdogan je najavio i nastavak odlužne borbe protiv terorizma, uključujući borbu protiv PKK-a, FETO-a, ISIS-a i drugih takvih organizacija.

- Za dvije godine smo protiv PKK-a proveli više od 234.000 operacija i to 224.000 na periferijama i 10.000 u gradovima. Tokom tih operacija neutralizirana su 2.354 terorista i tako je broj terorista PKK-a u našoj zemlji smanjen na oko četiri stotine - kazao je Erdogan.

On je kazao da su turske snage sigurnosti provele i 17.000 antiterorističkih operacija protiv FETO-a koji je počinio jednu od najvećih izdaja turskom narodu i državi. Dodao je da su u značajnoj mjeri uništene terorističke FETO strukture infiltrirane u sve sfere života, od birokracije do poduzetništva, a da ta borba i dalje traje.

Komentirajući i antiterorističke i druge operacije koje Turska provodi s ciljem zaštite vlastitih granica, Erdogan je kazao da se te operacije provode u okvirima međunarodnih sporazuma i na bazi suverenih prava koje ta zemlja ima.

Napadnute i potlačene nikada nismo ostavljali same

- Turska je jedna od rijetkih država koja u svojoj prošlosti nema mrlje robovlasništva i zločina. Nošeni tim ponosom i ne pretendirajući ni na čija prava, mi ćemo i dalje odlučno braniti i boriti se za svoja prava. Napadnute i potlačene nikada nismo ostavljali same i uvijek ćemo ih podržavati, bilo da se radi o nekom unutar Turske ili na sjeveru Iraka ili Sirije, u Libiji ili kada se radi o našoj azerbejdžanskoj braći na koje sada napade vrši Armenija - poručio je Erdogan.

Turska u Libiji podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva te zemlje, a Erdogan je danas kazao da će ta podrška biti nastavljena i nakon što su pučisti Khalife Haftara primorani na povlačenje iz Tripolija.

- Turska će nastaviti i svoje prisustvo u Siriji sve dok sirijskom narodu ne budu osigurani mir, sloboda i stabilnost - kazao je Erdogan.

Ističući kako režim Bashara al-Assada ovih dana u ratom zahvaćenoj Siriji provodi neku vrstu parlamentarnih izbora, Erdogan je kazao da je neprihvatljivo da glasni protagonisti demokracije i Ujedinjene nacije šute na taj igrokaz koji se režira u Damasku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.