open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: SAD i Velika Britanija koriste nesrazmjernu silu u Jemenu, Izrael će biti osuđen
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija koristile nesrazmjernu silu u napadima na Jemen.
12.01.2024. u 14:55
get url
text

Obraćajući se novinarima nakon džuma-namaza u Istanbulu, Erdogan je komentirao zračne napade koje su SAD i Velika Britanija sinoć izvele na više gradova u Jemenu.

- Sve ove akcije uključuju upotrebu nesrazmjerne sile. Izrael također koristi nesrazmjernu silu u Palestini - kazao je Erdogan.

On je rekao da informacije iz različitih izvora otkrivaju da se jemenski pokret Huti vrlo uspješno branio i odgovorio i protiv SAD-a i Velike Britanije.

O tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (IC) u Hagu, turski Erdogan je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema gdje da se sakrije i da nema odbrane za njegove postupke.

- Viđao sam izraelskog predsjednika Herzoga u mnogo prijateljskijoj atmosferi, ali u posljednje vrijeme oponaša Netanyahua i počeo je da daje drugačije izjave - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je Izrael počeo iznositi odbranu na Međunarodnom sudu pravde, ali da su dostavljeni dokumenti tužbe korisni najvišem sudu Ujedinjenih nacija u Hagu.

- Izrael će biti osuđen na osnovu dokumentacije koju smo dostavili sudu, uključujući uglavnom i vizuelne dokumente - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.