open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Švedska da izruči teroriste ako želi u NATO
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je Švedsku i druge evropske države zbog toleriranja kontinuirane prisutnosti terorista, te je poručio da je izručenje traženih terorista nužnost da bi ta nordijska zemlja stekla pravo ulaska u NATO, javlja Anadolija.  
15.01.2023. u 22:13
get url
text

- Rekli smo im, gledajte, ako ne izručite teroriste koje imate, onda to članstvo u NATO-u ne možemo ratificirati u našem parlamentu - rekao je Erdogan na sastanku mladih, komentirajući obećanja Švedske i Finske da će zauzeti čvrst stav protiv terorista kako bi dobile članstvo u NATO-u.

- Prije svega, moraju izručiti blizu 130 terorista kako bi njihovi zahtjevi za članstvo u NATO-u prošli u našem parlamentu, ali nažalost to tek trebaju učiniti - dodao je govoreći u Mugli.

Rekavši da se demonstracije terorističke organizacije PKK često viđaju na ulicama glavnog grada Stockholma, Erdogan je naglasio da je Turska više puta upozorila Švedsku na to, ali da Švedska nije učinila ništa na zaustavljanju demonstracija PKK/PYD-a.

- Ako ne zauzmu stav protiv ove situacije u Švedskoj, to bi moglo još više povećati napetost u našim vezama sa Švedskom - dodao je Erdogan.

Naglašavajući da su terorističke grupe prisutne ne samo u Švedskoj i Finskoj, Erdogan je rekao da ih se također vidi u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, iako je PKK na službenom popisu terorističkih grupa Evropske unije.

- Turska će prema tome odrediti naš stav prema njima - naglasio je Erdogan.

Erdogan je komentirao i sporazum koji su Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina postigli sredinom prošle godine o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Navodeći ključnu ulogu Turske u crnomorskom dogovoru o žitu, Erdogan je kazao da je cilj napraviti brašno od ruskog žita i poslati ga afričkim zemljama u potrebi.

- U Evropu je otišlo 44 posto, a u Afriku 14 posto. Sada ćemo ispraviti to i slati u Afriku - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.