open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Erdogan: Turska će nastaviti antiterorističke operacije dok ne osigura južnu granicu
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti sa antiterorističkim operacijama sve dok njena južna granica ne bude sigurna.
25.08.2022. u 15:03
get url
text

Turska danas obilježava 951. godišnjicu pobjede kod Malazgirta, historijske pobjede u Bitci kod Malazgirta (Manzikerta), a na programu povodom obilježavanja u gradu Ahlatu obratio se turski predsjednik Erdogan.

- Ahlat i Malazgirt su ime volje da ponovo podignemo našu civilizaciju, to je pečat našeg uspona koji ulijeva povjerenje našim prijateljima, a strah neprijateljima - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je tom prilikom najavio da će Turska nastaviti antiterorističke operacije u skladu sa svojim sigurnosnim prioritetima.

- Još jednom izjavljujem cijelom svijetu da se naša borba neće završiti dok ne osiguramo svoje južne granice koridorom dubokim 30 kilometara - naglasio je Erdogan.

Također je istakao da Turska nema aspiracije prema teritoriji bilo koje države, već da su njene operacije usmjerene isključivo protiv terorističkih organizacija.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turske, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je direktno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bitci nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.