open-navfaktor-logo
search
Poruka predsjednika
Erdogan: Turska želi vidjeti da Švedska podržava otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare
Turska očekuje da Švedska, u skladu s tripartitnim memorandumom, podrži otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak pozivajući Štokholm na konkretne korake, javlja Anadolu Agency (AA).  
08.11.2022. u 19:18
get url
text

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Ankari, Erdogan je kazao kako je zadovoljan što je nova švedska vlada izrazila spremnost da se pridržava tripartitnog sporazuma potpisanog u Madridu.

- Švedska želi članstvo u NATO-u radi svoje sigurnosti, a Turska želi vidjeti da Švedska podržava otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare - dodao je on.

Kazao je kako terorističke grupe PKK/PYD/YPG, Fetullahci (FETO) i DHKP-C “moraju biti spriječene u iskorištavanju demokratskog okruženja Švedske“ dodajući kako teroristima PKK-a ne bi smjelo biti dozvoljeno da protestuju sa ograncima organizacije u Švedskoj.

Turski predsjednik je naveo kako je važno da članovi FETO-a, terorističke grupe odgovorne za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine, budu izručeni iz Švedske, pozivajući na dodatne korake kada je riječ o tom pitanju.

Kristersson je kazao kako će njegova zemlja “u potpunosti implementirati tripartitni memorandum“ potpisan u junu između Švedske, Turske i Finske.

Dodao je kako Štokholm razumije da se Ankara bori protiv terorističke grupe PKK i želi pomoći u toj borbi. Istakao je kako je imao pozitivan sastanak s Erdoganom.

- Do kraja godine ćemo poduzeti velike korake, kao i na početku sljedeće godine, naročito na polju antiterorističke legislative - kazao je on dodajući kako će njegova zemlja ozbiljno shvatiti bilo kakve prijetnje protiv Švedske i Turske.

Naveo je i kako postoji veliki potencijal u odnosima s Turskom te dodao kako dvije zemlje “mogu uraditi mnogo na poljima trgovine i turizma“.

PKK je u Turskoj, EU-u i SAD-u uvršten na listu terorističkih organizacija i odgovoran je za smrt blizu 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe.

Trilateralni sporazum između Turske, Švedske i Finske potpisan u junu odnosi se na to da Finska i Švedska neće pružati podršku YPG/PYD-u, sirijskom ogranku PKK-a, i FETO. U sklopu s dogovorom Ankara će pružiti punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji za nacionalnu sigurnost.

Svih 30 članica NATO-a treba odobriti bilo kakvo proširenje bloka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.