open-navfaktor-logo
search
Kandža-mač
Erdogan: U najpogodnijem momentu za nas ćemo slomiti teroriste i kopnenom operacijom u Siriji
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je zračna operacija turskih snaga s ciljem eliminacije terorista na sjeveru Sirije i Iraka samo početak, te je najavio i moguću kopnenu operaciju.
23.11.2022. u 14:21
get url
text

- Naše operacije avionima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama su samo početak… U najpogodnijem momentu za nas ćemo teroriste slomiti i kopnenom operacijom - poručio je Erdogan u obraćanju parlamentarnom klubu zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju "Kandža-mač" protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Tursku.

Zračna antiteroristička operacija "Kandža-mač" uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da ta zemlja unutar i izvan svojih granica može uhvatiti i kazniti teroriste koji su uključeni u napade na državu i naciju, te je naglasio da je Ankara odlučnija nego ikad da osigura svoju južnu granicu.

- Turska je ostala vjerna svojim obećanjima u vezi s granicama Sirije. Ako naši sagovornici ne mogu ispuniti zahtjeve sporazuma, mi imamo pravo brinuti se sami za sebe - poručio je Erdogan.

On je i ovom prilikom poručio da će Turska iskorijeniti teroriste iz sirijskih regija Tal-Rifat, Manbij i Ayn Al-Arab.

Dodao je da se iračka i sirijska administracija ne bi trebale osjećati nelagodno zbog turske operacije budući da je jedini cilj Turske zaštititi sigurnost svoje nacije, kao i naroda susjednih zemalja.

- Niko nas ne može spriječiti, niti se suprotstaviti da povučemo sigurnosnu crtu na mjesto gdje bi trebala biti, gdje se nastavljaju ovi napadi na naše granice i naše građane - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da snage, koje su dale jamstva da se Turska neće suočiti s prijetnjama iz područja pod njihovom kontrolom, nisu ispunile svoja obećanja.

- Naša poruka onima koji još uvijek pokušavaju Tursku oboriti na koljena podmuklim metodama je jasna, nikada nećete uspjeti - poručio je Erdogan.

Nakon tog skupa, Erdogan je odgovorio i na novinarsko pitanje da li je moguć njegov susret sa sirijskim Basharom Al-Assadom, s obzirom na to da se nedavno susreo i sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom Al-Sisijem.

- Moguće je, nema zamjeranja u politici. Na kraju će se poduzeti koraci pod najpovoljnijim uvjetima - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.