open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Erdogan u Tunisu: Dešavanja u Libiji zabrinjavaju cijelu regiju
Turski predsjednik Erdogan se u okviru iznenadne posjete u Tunisu sastao sa predsjednikom te afričke zemlje Saiedom, a nakon sastanka kazao je da su razgovarali o aktuelnoj krizi u Libiji
25.12.2019. u 14:16
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da kriza u Libiji ozbiljno zabrinjava i susjedne zemlje, uključujući i Tunis. Erdogan se danas u okviru iznenadne posjete u Tunisu sastao sa predsjednikom te afričke zemlje Kaisom Saiedom, a nakon sastanka kazao je da su razgovarali i o aktuelnoj krizi u Libiji.

-Uvjeren sam da će Tunis dati konstruktivan doprinos u uspostavi stabilnosti u Libiji. Razgovarali smo o mogućim potezima i saradnji u uspostavi primirja i političkom procesu rješavanja krize u Libiji - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da zvanična Ankara sarađuje sa međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije na čijem čelu je Fayez al-Sarraj.

-Zajednički činimo korake sa Sarrajom koji ima međunarodno priznanje. Khalifa Haftar nema takvo svojstvo. Nemojmo dozvoliti da takvi gaze našu braću u Libiji - poručio je Erdogan.

Erdogan je komentirao i prisustvo stranih plaćenika koji se bore u redovima Haftarovih separatističkih snaga. On je kazao da postavlja pitanje s kojim svojstvom, zadatkom i vezama je u Libiju ušlo 5.000 takvih lica iz Sudana i 2.000 iz grupe Wagner iz Rusije. Erdogan je o mogućem slanju turske vojske u Libiju kazao da turska vojska nigdje nije išla bez poziva, a da će razmotriti eventualni takav poziv Libije.

Komentirajući nedavno potpisane dogovore između Turske i Libije, Erdogan je kazao da su ti dokumenti ratificirani u turskom parlamentu i da je u toku dalja procedura.

-Nema govora o tome da u tom predmetu postoji osnov da se za nešto pita Grčka - poručio je Erdogan.

Kais Saied je kazao kako je s Erdoganom razgovarao o svim aspektima libijskog pitanja i da je memorandum o razumijevanju između Turske i Libije bilateralno pitanje. Dva lidera su, kako pojašnjava Saied, tokom dana razgovarala i o saradnji na polju zdravstva, poljoprivrede i drugim sektorima, te brojnim ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima. Saied je upitan i o dogovoru postignutom između Turske i Libije.

-O libijskom pitanju je razgovarano sa svih aspekata. Potpisani memorandum o razumijevanju između Libije i Turske određuje granice između dvije zemlje. To je bilateralno pitanje. Ne odnosi se na Tunis - rekao je Saied.

Dodao je i kako je s Erdoganom razgovarano o projektu izgradnje bolnice u Tunisu, kojeg namjerava realizirati turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

-Saradnja s Turskom na svim poljima nosi produktivnije i šire vidike - rekao je Saied.

S Erdoganom u posjeti Tunisu boravili su i šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, turski ministar odbrane Hulusi Akar i šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan. Turska je krajem novembra s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije potpisala dva sporazuma o vojnoj saradnji i o razgraničenju na Sredozemnom moru.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom "Borkan al-Ghadab". Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Tripoliju poginulo je najmanje hiljadu, a ranjeno 5.000 osoba.

Haftarov tabor podržavaju neke zemlje, kao što su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju uživa priznanje od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.