open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Ujedinjenim snagama se boriti protiv rasizma koji je preplavio Zapad poput kuge
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je pandemija COVID-10 podsjetila da čovječanstvo dijeli istu sudbinu i da se "svi nalazimo na istom brodu, bez obzira na vjeru, jezik ili naciju".
25.11.2020. u 13:37
get url
text

Erdogan je iz Predsjedničke palate održao uvodno izlaganje na početku 36. zasjedanja Stalnog komiteta za ekonomsku i komercijalnu saradnju pri Organizaciji islamske saradnje (COMCEC).

- Neophodno je da sve raspoložive resurse stavimo na raspolaganje kako bismo ublažili negativne posljedice pandemije COVID-19 na ekonomiju, proizvodnju i kontinuitet potražnje na tržištu - kazao je Erdogan.

On je u obraćanju učesnicima online zasjedanja COMCEC-a kazao da je neophodno aktivirati subvencije i olakšice u međunarodnoj trgovini kako bi se izbjegle pogubne posljedice pandemije u toj oblasti.

- Neprijateljstvo prema islamu i muslimanima postalo je politika koju brane i predsjednici nekih evropskih država. Muslimani su suočeni s istom kampanjom linča i mržnje koja je u Evropi provođena nad Jevrejima uoči Drugog svjetskog rata - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da se prava i slobode miliona muslimana u Evropi ne mogu prepustiti na volju nesposobnih političara.

- Na međunarodnim platformama i u okvirima prava i demokracije se moramo boriti protiv kulturnog rasizma koji je Zapad preplavio poput kuge. Ujedinjenje naših snaga je put za tu borbu, bez ikakve sumnje - kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje u obraćanju kazao da će aktuelni globalni ekonomski sistem koji je zasnovan na kamatama, u budućnosti zamijeniti participacija zasnovana na podjeli rizika.

- Trebamo ubrzati procese za korištenje domaćih valuta u trgovini kako bismo otklonili pritiske koje posredstvom kursa valuta trpe naše ekonomije i trgovine - poručio je Erdogan.

Erdogan je naglasio da su jedinstvo i efikasna saradnja članica COMCEC-a ključ uspjeha na svim poljima, uključujući i borbu za palestinsko pitanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.