open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka vlade
Erdogan: Zapadne zemlje platit će visoku cijenu ako nastave sa zatvaranjem konzulata u Istanbulu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je nedavna privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja u Istanbulu i kazao da je tursko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo relevantne ambasadore da to ne čine ili će u suprotnom platiti skupu cijenu.
05.02.2023. u 21:13
get url
text
Erdogan
Erdogan

- Nedavno ih je naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo i dalo im ultimatum. Rečeno je da će, ako nastave s takvim akcijama, platiti visoku cijenu - rekao je Erdogan na sastanku s mladima u zapadnoj turskoj provinciji Aydin.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Turska pozvala ambasadore zapadnih zemalja, uključujući SAD, kako bi kritizirali njihovu odluku o privremenom zatvaranju diplomatskih misija pod izlikom sigurnosnih prijetnji.

- U ponedjeljak imamo sastanak Vlade i donijet ćemo potrebne odluke u vezi s ovim potezom - rekao je turski predsjednik.

Ambasadori Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva također su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova, prema turskim diplomatskim izvorima, te im je rečeno da takvi istodobni postupci ne pokazuju proporcionalan i razborit pristup, nego služe podmukloj agendi terorističkih grupa.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nazvao ovaj potez namjernim i rekao da dotične zemlje ne dijele konkretne informacije ili dokumente s Ankarom.

Osvrćući se na globalnu prehrambenu krizu izazvanu ratom u Ukrajini i ugovor o izvozu žitarica Crnim morem uz posredovanje Turske, Erdogan je rekao da u svjetskoj politici niko trenutno ne razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da on razgovara i sa Putinom i sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

U julu prošle godine Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.

- Mi primamo crnomorsko žito i distribuiramo ga svijetu. Putin je rekao pošaljimo ovo žito besplatno, vi ovo žito pretvorite u brašno i pošaljite u siromašne afričke zemlje. Dogovorili smo se, žito će biti dopremljeno u Tursku besplatno. Pretvorit ćemo ga u brašno i poslat ćemo ga u siromašne afričke zemlje. Sada radimo na tome. Naravno da to nekima smeta, ali bez obzira na sve, učinit ćemo pravu stvar - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.