open-navfaktor-logo
search
Washington
Escobar kritikovao Dodikovo secesionističko djelovanje: Članovi Kongresa pitali zašto nema ozbiljnijih sankcija
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na razgradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, izjavio je 18. jula u Washingtonu Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.
18.07.2023. u 21:20
get url
text

VEZANI TEKST - Brutalni Dodikov udar na BiH traži jednako brutalan odgovor Zapada, u suprotnom su njegovi saučesnici

Obraćajući se članovima Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Escobar je govorio o stabilnosti i sigurnost na Zapadnom Balkanu, te procjenama američke politike.

- Dodikovo ustrajno, secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožavaju stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šire regije - naglasio je, obraćajući se članovima Podkomiteta za evropska pitanja.

Istaknuo je da će SAD nastaviti pozivati na odgovornost svih koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili ugrožavaju suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i multietnički karakter BiH.

- Ostajemo čvrsti u podršci Uredu visokog predstavnika u korištenje bonskih ovlasti za suzbijanje prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu - kazao je Escobar.

Escobarovo obraćanje u Washingotnu dolazi u trenutku jedne u nizu političkih kriza u BiH, nakon što je vlast RS-a usvojila zakone o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u tom bh. entitetu, kao i o neobjavljivanju odluka viskog predstavnika u BiH.

Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, potpisao je sporne zakone kojima se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu.

Uradio uprkos tome što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, svojim odlukama, upotrijebivši bonske ovlasti, 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

Tokom rasprave, članovi Podkomiteta za evropska pitanja postavljali su Escobaru pitanja zašto nema ozbiljnijih sankcija za one koji prijete teritorijalnom integritetu BiH.

VEZANI TEKST - Escobar poručio da će nastaviti prozivati odgovorne: Dodik i dalje fokusiran na demontažu Dejtona i Ustava BiH

Kongresmenka Ann Wagner podsjetila je da je SAD garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

- Mir u Bosni je skup, a oni koji prijete moraju odgovarati-  dodala je  podsjetivši da je da je Dodik ponovo najavio održavanje referenduma o statusu RS-a i postavljajući pitanje kako to SAD namjeravaju to spriječiti.

Escobar je odgovorio da evropske i međunarodne finansijske institucije razmatraju obustavu financiranje RS-a, poručujući da je potrebno računati na američku reakciju u BiH.

Na pitanje zašto EU ne uvodi sankcije, istaknuo je da je za to potreban konsenzus svih država članica, prenosi RSE.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.