open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
EU ažurirala listu: Preporučeno postepeno ukidanje ograničenja putovanja i za državljane BiH
Vijeće Evropske unije (EU) ažuriralo je popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u EU, prema kojem su Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države uklonjene su s tog popisa.
30.08.2021. u 20:58
get url
text

To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neobaveznih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike, navodi se u preporuci EU-a.

Evropska unija (EU) uklonila je šest zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, sa liste zemalja koje se mogu izuzeti od ograničenja putovanja uvedenih zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ova će se lista nastaviti redovno pregledavati i u skladu s tim ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Kina.

Navedeno je da bi ograničenja putovanja također trebala postepeno se ukinuti za posebne administrativne regije, Kinu, Hong Kong i Makao.

Lista EU-a je savjetodavna za države članice i nije obavezujuća. Iako su dopuštena turistička putovanja u EU iz zemalja sa popisa, na putnike se mogu primijeniti neke mjere poput testiranja i karantina. Ograničenja putovanja zemalja EU-a u zemlje koje nisu na popisu nastavljaju se.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.