open-navfaktor-logo
search
Prijedlog Španije
EU domaćin mirovne konferencije: Pronaći rješenje koje podrazumijeva koegzistenciju dvije države - Palestine i Izraela
Španski premijer Pedro Sanchez saopćio je danas da je Vijeće Evropske unije prihvatilo prijedlog Španije da bude domaćin međunarodne izraelsko-palestinske mirovne konferencije u narednih šest mjeseci, javlja Anadolija.
27.10.2023. u 18:53
get url
text

Govoreći u Briselu, Sanchez je rekao da je sada vrijeme da se ponudi "konkretna vizija" mira za Bliski istok.

- Pronaći definitivno rješenje koje će omogućiti koegzistenciju dvije države, Izraela i Palestine, u miru i sigurnosti - poručio je Sanchez.

On je dalje rekao da diplomate već stupaju u kontakt sa zemljama u Ujedinjenim nacijama kako bi pronašli politička rješenja za okončanje ove krize.

Sanchez je rekao i da je podijelio ideju o konferenciji sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u telefonskom razgovoru prošlog vikenda.

Španska televizija Cadena Ser javlja da se mirovna konferencija planira u Madridu.

Sanchez je rekao da ozbiljnost krize koja se razvija u Izraelu i Palestini "zahtijeva da međunarodna zajednica djeluje hitno i hrabro kako bi prekinula nasilje.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u protekle tri sedmice ubijeno je 7.326 Palestinaca, među kojima je 3.038 djece i 1.726 žena, dok je 18.967 osoba povrijeđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.