open-navfaktor-logo
search
Trgovinske zabrane
EU odobrio novi paket sankcija protiv Rusije
Zemlje članice Evropske unije (EU) odobrile su nove sankcije Rusiji kasno u petak s novim trgovinskim zabranama i kontrolama izvoza proizvoda i tehnologija koji se mogu koristiti u civilne i vojne svrhe.
25.02.2023. u 11:14
get url
text

- Danas je EU odobrila 10. paket sankcija protiv Rusije - navela je Vlada Švedske, predsjedatelj Evropske unije na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U saopćenju se navodi da je novi paket donio nova izvozna ograničenja za proizvode s dvojnom namjenom i tehnološke proizvode, a mjera uključuje restriktivne mjere protiv pojedinaca i organizacija koje podržavaju rat i šire propagandu ili isporučuju vojne bespilotne letjelice Rusiji.

EU je najavio i nastavak podrške Ukrajini sve dok ta podrška bude trebala.

Iako svi detalji novog paketa sankcija još nisu objavljeni, prijedlog koji je prošle sedmice pripremila Europska komisija uključuje zabrane izvoza u iznosu većem od 11 milijardi eura. Države članice EU-a tri su dana pregovarale o paketu sankcija za koji je bilo potrebno jednoglasno odobrenje.

Prvi put su organizacije trećih zemalja uvrštene u opseg sankcija Rusiji za proizvode dvojne namjene, a na popisu nametnutih su i neke iranske institucije.

Paket također uključuje nove mjere za sprečavanje kršenja ili zaobilaženja postojećih sankcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.