open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Rusiju
EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je postignut sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u Evropsku uniju (EU).
31.05.2022. u 08:13
get url
text

- Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za ruski ratni stroj. To stvara maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat - kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

Kako prenose strani mediji, dogovoren je i sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u 27 zemalja do kraja ove godine.

Zvaničnici EU-a složili su se da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sistema i zabraniti emitovanje za još tri ruske državne televizije.

 

 

Lideri država članica Evropske unije postigli su, naime, kasno u ponedjeljak dogovor o zabrani uvoza ruske nafte s izuzećem sirove nafte koja se naftovodom transportuje u Mađarsku.

- Veoma mi je drago da su se lideri uspjeli u principu složiti oko šestog paketa sankcija - rekla je novinarima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon prvog dana samita EU-a.

Prema zaključcima samita, čelnici EU-a složili su se "da će se šesti paket sankcija Rusiji odnositi na sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se isporučuju iz Rusije u države članice, uz privremeni izuzetak za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom".

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte.

Sporazum daje važan ustupak Mađarskoj, koja se protivi embargu na naftu, stoga je iz zabrane izuzet naftovod Družba. U međuvremenu, Poljska i Njemačka, koje se snabdijevaju iz sjevernog kraka naftovoda Družba, obećale su da će "smanjiti rusku naftu do kraja godine", kao što će druge učiniti s naftom iz mora, dodala je von der Leyen.

Von der Leyen je također potvrdila da su se lideri EU složili da dodijele devet milijardi eura makrofinansijske pomoći Ukrajini, uz finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera. U zaključku samita također se osuđuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i poziva Rusija da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuvjetno povuče svoje snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.