open-navfaktor-logo
search
Traže mjere
EU upozorila Metu "zbog problema s dezinformacijama nakon napada Hamasa na Izrael"
Evropska unija upozorila je Marka Zuckerberga zbog širenja "dezinformacija" na Metinim platformama društvenih medija nakon Hamasovog napada na Izrael.
11.10.2023. u 21:43
get url
text

Meti, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, rečeno je da "ima 24 sata" da odgovori i ispoštuje evropski zakon.

Kompanije na društvenim mrežama primijetile su porast dezinformacija o sukobu, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise.

EU je u utorak upozorila X, prije poznat kao Twitter, na takav sadržaj.

Predstavnik Evropske komisije Thierry Breton rekao je Meti da mora dokazati da je poduzeo "pravovremenu, marljivu i objektivnu akciju".

U pismu je rekao da kompanija ima 24 sata da ga obavijesti o "proporcionalnim i učinkovitim" mjerama koje je poduzela za suzbijanje širenja dezinformacija na svojim platformama.

Glasnogovornik Mete rekao je za BBC da su nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, brzo uspostavili središte za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući osobe koje tečno govore hebrejski i arapski jezik kako bi pomno pratili i odgovorili na ovu situaciju koja se brzo razvija.

- Naši timovi rade danonoćno kako bi naše platforme bile sigurne, poduzimaju mjere u vezi sa sadržajem koji krši naša pravila ili lokalne zakone i koordiniraju s trećim stranama koje provjeravaju činjenice u regiji kako bismo ograničili širenje dezinformacija. Nastavit ćemo s tim radom kako se ovaj sukob odvija - kazao je.

Evropska komisija je u međuvremenu podsjetila sve kompanije društvenih medija da su zakonski obavezne spriječiti širenje štetnog sadržaja povezanog s militantnom skupinom Hamas, koja je zabranjena teroristička skupina u EU.

- Sadržaj koji kruži internetom i koji se može povezati s Hamasom kvalificira se kao teroristički sadržaj, nezakonit je i treba ga ukloniti prema Zakonu o digitalnim uslugama i Uredbi o internetskom terorističkom sadržaju - rekao je glasnogovornik Komisije, prenosi BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.