open-navfaktor-logo
search
Upozorili na duboku krizu
EU zastupnici pozvali na sankcije i pritisak protiv onih koji bojkotuju institucije BiH
U autorskom tekstu koji je potpisala grupa evropskih zastupnika iz socijaldemokratske politčke grupacije u Evropskom parlamentu koji se aktivno bave regionom, upozoravaju na duboku politčku krizu u Bosni i Hercegovini koja je, prema njima, "rastrzana od korumpiranih političkih elita, poricatelja genocida i prokremaljskih političara".  
06.04.2022. u 13:11
get url
text

- Oni su spremni da gurnu zemlju na ivicu kolapsa zbog svojih separatističkih planova i ličnih interesa. Kao socijalisti i demokrate, već duže vrijeme pozivamo Evropsku uniju da bude aktivnija u okončanju ove krize, uključujući pritisak i sankcije protiv onih koji bojkotuju državne institucije - navode potpisnici teksta koji je napisan povodom 30 godišnjice opsade Sarajeva.

Oni upozoravaju da EU ima obavezu da zaštiti teritorijalni integritet, jedinstvo i mir Bosne i Hercegovine i spriječi svaki povratak nasilju iz 1990-ih.

Osvrćući se na narušeni kredibilitet EU-a, potpisnici teksta upozoravaju da je to posljedica neaktivnosti Evrope i prekršenih obećanja.

S tim u vezi, podsećaju da EU nije otvorio pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, četiri godine nakon postizanja Prespanskog sporazuma kojim je rješen višedecenijski bilateralni spor sa Grčkom, a koji je bio preduvjet za odblokiranje pristupnog procesa zvaničnog Skoplja.

Putinov rat protiv Ukrajine i evropskih vrijednosti, upozoravaju potpisnici teksta, mora biti poziv na buđenje EU-a da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu. Oni su mišljenja da će dalje odlaganje procesa proširenja EU-a učiniti region ranjivijim.

- Nekoliko regionalnih i globalnih sila ima sve veći politički i finansijski interes da osujeti evropske ambicije svih šest zapadnobalkanskih republika. Rusko strano miješanje i kampanje dezinformacija već su ostavile trag, posebno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, gdje smo videli demonstracije podrške Ruskoj Federaciji nakon Putinovog napada na Ukrajinu - navodi se u autorskom tekstu.

Dodaje se da zavisnost Srbije od Moskve ide toliko daleko da je vlada čak odbila da se uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije.

- Ako srpske vlasti ne promjene kurs nakon izbora prošle sedmice, to bi trebalo da ima posljedice po evropsku perspektivu zemlje - upozoravaju oni.

Bez obzira na ovo, evropske socijaldemokrate su mišljenja da Evropa ne bi trebala da odustane od regiona, te da je više nego ikad, potrebna posvećenost i akcija EU-a na Zapadnom Balkanu kako bi se suprotstavila kampanja miješanja Rusije i Kine koje šire anti-EU sentiment i pokušavaju da destabilizuju cijeli region.

Kao prvi korak, oni misle da treba hitno otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom jer će se time smanjiti utjecaj ruskih dezinformacija, kao i populističkih grupa i partija koje podržava Rusija.

- Proces proširenja, pravilno sproveden, bit će pokretač promjena za demokratiju, slobodu medija, građanske slobode i vladavinu prava – vrijednosti koje je Putin godinama uskraćivao Rusima i za koje su Ukrajinci sada primorani da se bore - upozoravaju potpisnici teksta.

Sjeverna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2018. godine kada su ispunjeni svi uvjeti za početak procesa. Albanija je u istom paketu i također je u iščekivanju otvaranja procesa.

Crna Gora i Srbija se smatraju liderima u integracijskim procesima budući da su duboko u pristupnom procesu.

Bosna i Hercegovina čeka na dobijanje statusa kandidata, ali da bi do toga došlo treba da ispuni 14 kriterija iz mišljenja Evropske komisije koje datira iz 2019. godine.

Kosovo je 2018. zvanično ispunilo sve uvjeta za viznu librealizaciju, ali je proces stagnirao zbog unutrašnjih političkih probema u državama članicama. Kosovo također ima formalnu evropsku perspektivu, ali ne može ići dalje u procesu integracija budući da zemlju ne priznaje pet država članica EU-a, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.