open-navfaktor-logo
search
Genocid
Euro-Med Monitor: Izraelski tenkovi pregazili žive Palestince
Euro-Med Human Rights Monitor je potvrdio da su izraelski tenkovi u nedjelju "namjerno" pregazili žive Palestince u Pojasu Gaze.
04.03.2024. u 09:44
get url
text

Organizacija sa sjedištem u Ženevi opisala je ove zločine kao "dio izraelskog genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Euro-Med je izvijestio o nekoliko slučajeva gdje su izraelske snage pregazile palestinske civile, uključujući muškarca 29. februara, porodicu 23. januara, raseljene ljude u decembru 2023. i još jednu porodicu 20. februara.

- Euro-Med Monitor je potvrdio da su sva ova kršenja dio većeg izraelskog napora da dehumanizira svakog Palestinca u Pojasu Gaze, kako bi opravdao i normalizirao zločine koji su počinjeni nad njima - dodaje se u saopćenju.

Grupa je ponovo uputila poziv međunarodnoj zajednici da "odmah provede svoje međunarodne obaveze kako bi zaustavila genocid koji Izrael čini nad svim Palestincima u Pojasu Gaze već otprilike pet mjeseci".

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.410 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.