open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Evo šta se dešava kada grlite brezu, hrast, bor...
Istraživanja su pokazala da drveće može izliječiti, ojačati i nahraniti energijom. Najbolji u tome su: hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vrijedni: cedar, bagrem, klen, jabuka, šljiva…
30.08.2021. u 19:01
get url
text
Brezova šuma
Brezova šuma

Fitoncidi koje oslobađa šumsko drveće smanjuju produkciju stresogenih tvari. Postoje zapisi da su još u davna vremena djevojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni.

Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana.

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40–60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom tijelu.

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. Poznato je da se čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje.

Nekada je bio lijep običaj da se, kada se dijete rodi, posadi drvo, na primjer hrast za dječaka i jela, breza ili lipa za djevojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.

Savjeti

Svaki čovjek bi trebalo znati koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini.

Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.

Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog prijatelja.

Breza je najpopularnija u metodi samoliječenja drvećem, jer ima čitav niz ljekovitih i iscjeljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom sedmično odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primjeraka ovog lijepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega 15-ak minuta.

Ljekovita svojstva breze imaju: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je ljekovito, iznimno bogato biološki aktivnim materijama.

U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida… Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim "suzicama".

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska, a ublažavaju i bolove.

Hrast također ima izvanredna svojstva, prije svega djeluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vrijeme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo namještaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lijep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom.

Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema.

Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno djeluje i na cirkulaciju.

Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminira nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, tjera strah i napetost različitog porijekla.

Drveće djeluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo riječi, jer, posebno u periodu cvjetanja, direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.