open-navfaktor-logo
search
Jačanje odgovora
Evropska komisija imenovala novu koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje
Evropska komisija je za novu EU koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje imenovala Marion Lalisse.
01.02.2023. u 14:13
get url
text

Ona će raditi s državama članicama, evropskim institucijama, civilnim društvom i akademskom zajednicom na jačanju odgovora kroz politike na polju antimuslimanske mržnje. U svojoj novoj ulozi, koordinatorica će biti glavna kontakt tačka za organizacije aktivne u ovoj oblasti u EU, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Komesarka za ravnopravnost, Helena Dalli, naglasila je:

- Pozdravljam Lalisse, novu koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje, čiji će angažman osigurati odgovor na mržnju, kao i na strukturnu i individualnu diskriminaciju muslimana. Moramo se boriti protiv antimuslimanske mržnje u svim oblastima života uključujući obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Također moramo prikupljati podatke o svim slučajevima antimuslimanske mržnje i diskriminacije, pratiti i rješavati ih.

Lalisse je stekla diplomu na Fakultetu za orijentalistiku i afričke studije (Univerzitet u Londonu), Evropskom koledžu i Univerzitetu Le Mirail. Nekadašnja je zamjenica ambasadora EU u Jemenu i v.d. otpravnica poslova te je obnašala različite dužnosti u delegacijama EU-a u Gani, Mauritaniji, Maroku i u okviru Programa pomoći EU-a za tursko-kiparsku zajednicu. Iskusna državna službenica EU-a, koja tečno govori arapski, ima značajno iskustvo u bliskoj saradnji s nizom organizacija civilnog društva unutar EU-a i muslimanskog svijeta. Više informacija o aktivnostima koordinatorice Evropske komisije za suzbijanje antimuslimanske mržnje možete pronaći ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.