open-navfaktor-logo
search
Ističe mu mandat
Evropski parlament od novembra ne priznaje Lukašenka kao predsjednika
Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ne bi trebao biti priznat kao predsjednik države od novembra kada mu istekne mandat, saopćio je u četvrtak Evropski parlament, pozivajući Evropsku uniju da mu uvede ekonomske sankcije.
17.09.2020. u 17:31
get url
text
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Izražavajući većinsku podršku prodemokratskim demonstrantima u Bjelorusiji, evropski poslanici glasali su s 574 naprema 37 glasova, uz 82-oje suzdržanih, u korist odbacivanja zvaničnih rezultata s predsjedničkih izbora održanih 9. augusta za koje Zapad tvrdi da su namješteni.

- EU je potreban novi pristup Bjelolrusiji, koji uključuje poništenje svake saradnje s Lukašenkovim režimom - izjavio je Petras Austrevicius, litvanski centristički evropski poslanik koji predvodi napore vršenja pritiska na vodeće bjeloruske zvaničnike.

Iako glasanje Evropskog parlamenta nije zakonski obavezujuće, ono nosi političku težinu i može uticati na ulaganja EU u Bjelorusiju ili na odobravanje finansijske podrške.

- Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. novembra, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države - navodi parlament u saopćenju.

Masovni protesti od augustovskih izbora predstavljali su do sada najveću prijetnju Lukašenku i njegovim pokušajima da produži svoju 26-godišnju vladavinu, iako vlade država članica EU tek treba da reaguju uvođenjem sankcija.

Ruska podrška postala je ključna za Lukašenkov opstanak kao predsjednika a Kremlj je optužio Zapad da podstiče revoluciju u toj zemlji, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.