open-navfaktor-logo
search
Bilo i kritika
Evropski parlament usvojio rezolucije: Albanija, S. Makedonija i Kosovo napreduju prema članstvu
Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije kojima je ustvrdio da Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo napreduju prema članstvu u Evropskoj uniji provođenjem potrebnih reformi.
25.03.2021. u 21:13
get url
text

- Došlo je do značajnog napredka na području vladavine prave, izbornih propisa, suzbijanja organizovanog kriminala, reforme pravosuđa, položaja Ustavnog suda i Vrhovnog suda - rekla je na plenarnoj sjednici portugalska socijalistkinja Isabel Santos, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Albaniju.

Potrebno je "odati priznanje" albanskim vlastima za napredak u reformama potrebnim za pristupanje Uniji, kazala je Santos.

- Moramo nagraditi napredak koji je ostvaren - smatra Santos i dodaje kako je ipak u određenim područjima potrebno "ubrzati reforme".

Na primjer, u usvojenoj rezoluciji se navodi kako je primjetan "izostanak napretka u pogledu slobode izražavanja te prepreke ispravnom funkcionisanju nezavisnih medija".

Također se govori i o slučajevima zastrašivanja, blaćenja i pritiska na novinare.

Ana Paula Zacarias, obraćajući se zastupnicima u ime Vijeća kojim predsjeda Portugal, pohvalila je Albaniju zbog usklađenosti njene vanjske politike sa evropskom vanjskom politikom.

Viola Von Cramon-Taubadel, zastupnica njemačkih Zelenih i izvjestiteljica za Kosovo, istakla je kako Evropski parlament "ima povjerenje u evropsku budućnost Kosova".

- Nijedna zemlja u regiji nema pozitivniji odnos prema Europskoj uniji od Kosova - kazala je na plenarnoj sjednici.

Međutim, istakla je kako niti Srbija niti Kosovo neće moći pristupiti Evropskoj uniji bez "sveobuhvatnog sporazuma".

Pet zemalja članica Unije – Cipar, Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija – još nije priznalo Kosovo. Evropski je parlament apelirao na tih pet država članica da prizna Kosovo, ističući "da je nezavisnost Kosova nepovratna".

Stoga je kritizirana Srbija, nakon čije je kampanje nekoliko zemalja povuklo priznanje Kosova.

Ipak, Evropski parlament je u rezoluciji izrazio žaljenje zbog ograničenog napretka u provedbi reformi.

Posebno su pohvaljeni napori Kosova u borbi protiv "radikalizacije, terorizma i nasilnom ekstremizma".

Međutim, izražena je zabrinutost zbog "napora trećih zemalja", koje nisu imenovane, "u pružanju podrške radikalizaciji, posebno mladih".

Sjeverna Makedonija pohvaljena je također u rezoluciji zbog "predanosti integraciji u EU", koja se očituje u "kontinuiranoj provedbi reformi povezanih s pristupanjem i radu na rješavanju bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama".

Sjeverna Makedonija pokazala je "veliko posvećenje putu prema evropskim integracijama", kazao je izvjestioc za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kyuchyuk, bugarski zastupnik iz liberalnog kluba Obnovmo Europu.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija pokazala visok nivo političke zrelosti.

U rezoluciji je istaknuto da je, u području slobode izražavanja medija, situacija zadovoljavajuća.

Međutim, Evropski je parlament izrazio zabrinutost zbog "raširenog govora mržnje", posebno prema Romima, LGBTQI+ osobama i slično.

Sva tri izvještaja usvojena su sa više od 500 glasova "za", pri čemu je dio zastupnika konzervativnog kluba ECR, krajnje desnog Identitet i demokracija (ID) te krajnje lijevog kluba GUE/NGL glasao protiv ili bio suzdržan, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.