open-navfaktor-logo
search
Namjera je očigledna
Evropski parlamentarci optužili Izrael da čini genocid u Gazi
Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) Mick Wallace i Clare Daly izjavili su da je Izrael počinio genocid u Pojasu Gaze, a da su Evropska unija (EU) i neke evropske vlade šutnjom potencijalni saučesnici u tom zločinu.
15.11.2023. u 10:47
get url
text

Članovi Ljevice u Evropskom parlamentu Wallace i Daly su u za Anadoliju komentirali aktuelnu situaciju u blokiranom Pojasu Gaze i stav evropskih zemalja o izraelskim napadima na tu palestinsku enklavu.

Daly je kazala da izraelski napadi na Gazu ndvojbeno predstavljaju genocid.

- To je jasno deklarirano. Namjera je očigledna, ovo je nova Nakba, da se narod Gaze iskorijeni sa njegove zemlje. Ubijaju se nevini civili. Bolnice se gađaju iznova i iznova. Brutalnost je to kakvu nikada nismo vidjeli prije. Ovaj užas je šokantan za sve, ali je bez presedana i u smislu da vidimo taj horor na ekranu pred našim očima. Ono što je šokantno je i potpuna ravnodušnost onih koji tvrde da brane demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i vrijednosti ​​i stalno drže predavanja svijetu. Ove vrijednosti ​​sada su vrijednosti ​​Evropske unije da bude saučesnik u genocidu - kazala je Daly.

Mick Wallace i Clare Daly (FOTO: AA)

Irska političarka Daly je također kazala da EU i vlade evropskih zemalja trebaju odmah promijeniti svoj stav.

- Moramo učiniti sve što možemo da zahtijevamo suspenziju svih sporazuma s Izraelom, embargo na oružje treba da bude osnovni minimum. Sve će biti gotovo kada američki predsjednik Joe Biden ili EU kažu prekid vatre - kazala je Daly.

Daly je poručila da svi oni koji zažmire pred Izraelom i šute potencijalno saučesnici u izraelskom zločinu.

- Zato što sada možemo vidjeti kako izraelski izvori koriste izjave evropskih institucija kao pokriće za svoje postupke. Izrael kaže evto vidite da su i Evropljani rekli da Hamas koristi ljude kao živi štit. Dakle, oni koji šute ne rade ništa. Oni rade još goru stvar jer tako omogućavaju genocid i jednako su odgovorni pred zakonom - kazla je Daly.

I evropski parlamentarac Mick Wallace smatra da Izrael čini genocid u Pojasu Gaze te je kazao da Izrael ne bi mogao izvoditi napade na Gazu bez podrške SAD-a i EU-a.

- EU i dalje tvrdi da je Izrael u ratu protiv Hamasa. To je laž. Izrael gađa civile. Izraelski režim je ubio više od 4.600 djece. Ovo nije rat protiv Hamasa. Očigledno je da Ovo je genocid. Ovo je etničko čišćenje u sjevernom dijelu Gaze. EU odbija reći istinu o tome šta se zapravo dešava. Još uvijek nije pozvao na prekid vatre. Nije povukao podršku izraelskom režimu aparthejda - kazao je Wallace.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.