open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo vanjske trgovine
Evropskoj komisiji dostavljen dopunjen akcioni plan za izvoz crvenog mesa u EU
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da su Evropskoj komisiji dostavljeni odgovori na dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi sa ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU. 
10.12.2022. u 12:28
get url
text

- Ministarstvo je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede usaglasilo odgovore koji se, prije svega, odnose na obilježavanje životinja, što je bila jedna od glavnih preporuka EU audit tima - rekao je Košarac. 

On je izrazio očekivanje da će Evropska komisija u što skorijem vremenskom periodu prihvatiti dopunjeni akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU. 

Košarac je dodao da su u spomenutom akcionom planu jasno definisane aktivnosti, nosioci i rokovi za realizaciju aktivnosti.   

- Nadamo se da će Evropska komisija dati zeleno svjetlo za početak realizacije akcionog plana, što će biti dodatni podsticaj i pomoć domaćim poljoprivrednim proizvođačima - naveo je. 

Košarac je naglasio da je EU važan vanjskotrgovinski partner BiH, te da bi izvoz crvenog mesa na ovo tržište značajno uticao na povećanje ukupnog vanjskotrgovinskog prometa sa EU.   

- Naš cilj je da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo izlazak na veliko evropsko tržište i na taj način dodatno ojačamo konkurentnost domaćih proizvoda - zaključio je on, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.