open-navfaktor-logo
search
Napadnuti kod Višegrada
Fadil i Ajša Memišević smješteni u KCUS, sigurnosna situacija u RS-u pogoršana, vlast ohrabrila nasilničko ponašanje
Povratnici Fadil i Ajša Memišević pretučeni su u svom domu u selu Omeragići kod Višegrada, prije dva dana. Maskirani napadač ili više njih nanijeli su Fadilu i Ajši teške tjelesne povrede i otuđili novac iz njihove kuće.
25.03.2023. u 10:30
get url
text

- Policija traga za muškarcem koji je maskiran i naoružan provalio u jednu porodičnu kuću kod Višegrada, pretukao supružnike i ukrao 7.000 KM - potvrđeno je iz Policijske uprave Foča.

Saopćeno je da je rodbina oštećenih prijavila višegradskoj policiji da se ovaj slučaj dogodio u noći sa četvrtka na petak, 23. na 24. mart.

Obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo

Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, poručila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

VEZANI TEKST - KCUS: Povratnici koji su pretučeni kod Višegrada smješteni na Kliniku za neurohirurgiju

Bračni par Memišević trenutno je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što su sinoć iz Doma zdravlja u Višegradu prebačeni u bolnicu u Goraždu, odakle su noćas transportovani u Sarajevo.

Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.

- Podsjećam da su napadu na povratnike prethodili napadi na aktiviste Povorke ponosa 18.marta u Banja Luci, te uništavanje imovine novinara, koji su protestvovali zbog ugrožavanja slobode mišljenja i uvođenja verbalnog delikta u Krivični zakonik Republike Srpske - navodi se u saopćenju zamjenice ministra Duške Jurišić.

Najstrožije osuđujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, naveo je Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta RS.

- Nažalost, živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema sigurnosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje. Želim da vjerujem da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjoj Luci, ali isto ne isključujem.

VEZANI TEKST - Prvu noć ramazana: Kod Višegrada teško pretučeni i opljačkani povratnici Fadil i Ajša Memišević

Nažalost, policija je ta koja nam je prije nekoliko dana, poslala poruku da vlastitim građanima nije u stanju obezbjediti sigurnost. A nje su lišene najranjivije kategorije našeg društva.

Zahtjevam od policije entiteta Republika Srpska da ozbiljno shvati svoju ulogu u našem društvu. Želim da vjerujem da će odmah reagovati i pronaći počinioce ovog podmuklog i svirepog zločina, počinjenog nad dvoje nedužnih i nemoćnih staraca.

Najstrožije osuđujem svaki vid nasilja, ali ovaj me je posebno pogodio i pomutio moje ramazanske radosti.

Apelujem na predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ozbiljno uzmu u obzir ambijent koji je stvoren destruktivnim politikama i djeluju konkretno s ciljem poboljšanja ove mučne svakodnevnice svih građana Bosne i Hercegovine - naveo je Duraković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.