open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade
Federacija BiH: Obrtnicima, malim i srednjim preduzećima 200 miliona KM
Vlada Federacije BiH danas je usvojila dva kreditno-garantna programa ukupne vrijednosti od 200 miliona KM, a odnose se na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, te obrtnicima.
20.05.2021. u 13:28
get url
text
Cipele
Cipele

Kako je istaknuto, cilj ovih programa je pružiti podršku pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća, te obrta, povećanju konkurentnosti, integraciji inovacija u poslovanju i očuvanju postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranju novih radnih mjesta.

- Prvi program je namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, a ukupan iznos garancija koje će na teret Garancijskog fonda odobravati Razvojna banka FBiH iznosi 150 miliona KM. Drugi program odnosi se na obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti. U ovom slučaju je ukupan iznos garancija koje će Razvojna banka FBiH odobravati na teret Garancijskog fonda 50 miliona KM - saopćeno je iz Vlade, čija sjednica još traje.

Naznačeno je da su garancije Fonda namijenjene za finansiranje tekuće likvidnosti, odnosno isplatu plaća, plaćanje poreza i doprinosa i slično, kao i za finansiranje obrtnih sredstava i investicija.

Federalna vlada danas je usvojila i program raspodjele 150.000 KM nepovratnih sredstava za udruženja građana, Obrtničku komoru FBiH, komore kantona i obrazovne institucije. Radi se o novcu koji je predviđen budžetom za Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je, također, usvojila izvještaj o datoj novčanoj podršci prijevoznicima kako bi im se pomoglo u prevazilaženju problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Riječ je o 13 miliona KM koje je dodijelilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Tako je 10 miliona KM dodijeljeno da 176 javnih cestovnih prijevoznika, odabranih na osnovu javnog poziva, a novac je utrošena za isplatu minimalnih bruto plaća i za tekuće troškove poslovanja korisnika financijske pomoći.

- Subvebcija od 3 miliona KM dodijeljena je Javnom preduzeću Željeznice FBiH i namijenjena je isplati minimalnih plaća, uključujući doprinose i pripadajuće poreze, te za tekuće troškove poslovanja - navedeno je u saopćenju iz Vlade FBiH.

Naznačeno je da su, inače, njugroženiji sektori pomognuti sa 90 miliona KM interventnih sredstava osiguranih budžetom FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.