open-navfaktor-logo
search
Precizan opis
Federalni MUP izbjegava jasne odgovore o nabavci 11 enormno skupih mobitela: Za koga su i za koje poslove?
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je prije nekoliko dana tender za nabavku 11 mobilnih telefona.
27.11.2023. u 16:18
get url
text

Procijenjena vrijednost nabavke s PDV-om iznosi skoro 40.000 KM (39.999 KM), dok pojedinačna cijena za mobitel iznosi 3.636 KM, objavio je Fokus.ba.

U tenderu su navedene specifikacije mobitela, dizajn, veličina kao i boja. Precizirano je i kako godina proizvodnje mora biti 2023.

Interesantno je kako prema navedenim specifikacijama u ovom tenderu savršeno, a kako se čini i jedino, odgovara mobilni telefon marke Iphone 15 Pro Max.

Kontaktirali smo federalnog ministra Ramu Isaka kako bi nam pojasnio u koju će se svrhu koristiti ovi mobiteli i zašto Ministarstvu treba 11 skupocijenih telefona, kako se na osnovu specifikacije čini - isključivo marke Iphone 15 Pro Max, ali ministar nije dao odgovore, pa nas je uputio da se obratimo upitom Ministarstvu.

Na naš upit ni Ministarstvo nije dalo precizan odgovor, uprkos cjelodnevnom insistiranju.

Kako su kazali, javna nabavka raspisana je na zahtjev "osnovnih organizacionih jedinica" i temeljem "podzakonskog propisa kojim je utvrđen osnov".

- Kompletnu proceduru javne nabavke, koja uključuje i tehničke specifikacije, izradio je nadležni Odsjek za javne nabavke bez sugestija Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova – naglasili su oni te dodali:

- Mobilne uređaje koji su predmet javne nabavke koristit će osnovne organizacione jedinice ovog Ministarstva, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova i to u svrhu obavljanja službenih poslova i zadataka.

Istakli su kako će mobilni uređaji biti u vlasništvu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a ne fizičkih lica te da će biti korišteni u skladu s podzakonskim aktima koji definišu upotrebu službenih telefona u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Koje su to osnovne organizacione jedinice FMUP-a zahtijevale mobilne telefone ovih specifikacija, u svrhu kojih službenih poslova i zadataka će se koristiti ovi uređaji te koji će ih službenici koristiti iz FMUP-a nisu nam pojasnili te smo im poslali dodatni upit.

- S obzirom da javna nabavka nije okončana i da niko nije zadužio mobilne telefone, koji još uvijek nisu ni nabavljani, ne možemo Vam reći ko su osobe koje će iste zadužiti. Rukovodeći državni službenici tj. pomoćnici ministra donosit će odluke ko će iz sektora kojim rukovode u skladu sa opisom poslova koristiti nabavljene mobilne telefone – odgovorili su nam iz FMUP-a.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, dakle, zna da im treba 11 enormno skupih mobilnih telefona, ali ne znaju za koga i za koje tačno zadatke?!

Pitanje opravdanosti ove nabavke se prosto samo nameće.

Kako se čini Ministarstvo nije upoznato da bi prema pravilu tender ili javnu nabavku trebali raspisati prema potrebama, a ne "nek se nađe, pa ćemo se dogovarati".

Opet, Ministarstvo je u prvom odgovoru navelo kako je tender raspisan na zahtjev osnovnih jedinica. Valjda bi osnovne jedinice uz zathjev trebale dostaviti i obrazloženje u koje su im svrhe i za koje pozicije potrebni mobilni uređaji te se postavlja pitanje zašto FMUP ne želi dati konkretne odgovore?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.