open-navfaktor-logo
search
Tržište
FERK donio odluku o referentnoj cijeni električne energije
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na sjednici u četvrtak donijela je odluku prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 0,112211 KM/kWh (11,2211 feninga/kWh).
02.07.2020. u 15:21
get url
text

Riječ je o otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne potiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE). Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. septembra 2020. godine, saopćeno je iz FERK-a.

Nakon utvrđene referentne cijene FERK je pripremio izračun i tarifnih koeficijenata, odnosno zajamčenih otkupnih cijena električne energije, s obzirom da se zajamčene otkupne cijene izračunavaju tako da se odgovarajući tarifni koeficijenti pomnože s referentnom cijenom. Suglasnost na zajamčene otkupne cijene električne energije, pripremljene od FERK-a, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja električne energije "BIK" – Grude, vl. Božo Krstanović i Proizvodnja električne energije "AV Sun"– Grude, vl. Marina Marijanović dobili su FERK-ove dozvole za proizvodnju električne energije u proizvodnim objektima solarnih fotonaponskih elektrana na području općine Grude.

Na sjednici je odlučeno da se u postupak opće rasprave uputi pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije. Za podnosioce zahtjeva Ramas d.o.o. Prozor-Rama, Energy Trade d.o.o. Usora, Gala-Sol vl. Domagoj Galić i Vibar d.o.o. Široki Brijeg zahtjev se odnosi za proizvodnju električne energije u proizvodnim objektima solarnih fotonaponskih elektrana, dok je podnosilac zahtjeva Eko-vat d.o.o. iz Jablanice podnio zahtjev za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu hidroelektrana, na vodotoku rijeke Doljanke, naselje Zlate, u općini Jablanica.

Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na našoj web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 10. jula.2020. godine do 11 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektronsku adresu [email protected].

FERK je donio i dva rješenja po žalbama na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna poduzeća, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.