open-navfaktor-logo
search
Ankara
Fidan tokom susreta s Blinkenom tražio hitni prekid vatre u Gazi
Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, tokom sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Ankari, naglasio je kako je potrebno spriječiti Izrael da gađa civile i raseljava ljude u Gazi te da hitno treba proglasiti potpuni prekid vatre.
06.11.2023. u 14:09
get url
text

VEZANI TEKST - Blinken u Ankari, građani s palestinskim zastavama i transparentima oko zgrade Ministarstva

Prema informacijama dobivenim iz diplomatskih izvora, tokom susreta Fidana i Blinkena u Ministarstvu vanjskih poslova razgovaralo se o regionalnim kretanjima, posebno u Gazi te bilateralnim odnosima.

Ministar Fidan naglasio je svom američkom kolegi Blinkenu da "Izrael treba spriječiti da gađa civile i raseli ljude u Gazi te da treba odmah proglasiti potpuni prekid vatre".

U razmjeni mišljenja o situaciji u Gazi, obje su strane potvrdile da su saglasne oko toga da se osigura da civili ne budu ozlijeđeni i da se humanitarna pomoć dostavlja kontinuirano i bez prekida.

- Turska i SAD slažu se oko potrebe da se spriječi stradanje civila u Gazi, potrebe dostave humanitarne pomoći i dvodržavnog rješenja. Tokom današnjeg sastanka istaknuta je i potreba zajedničkog rada na dvodržavnom rješenju - potvrdio je izvor koji nije želio da njegov identitet bude otkriven.

Fidan je istaknuo Blinkenu da je bombardiranje civilnih ciljeva i uništavanje infrastrukture u Gazi neprihvatljivo.

Tokom sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova bilo je riječi i o procesu proširenja NATO-a u okviru članstva Švedske te o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Sastanak Fidana i Blinkena i međudelegacijski sastanak trajali su dva i po sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.