open-navfaktor-logo
search
Investicijske mogućnosti
FIPA: Turska grupacija će u BiH ispitati lokacije i uvjete za izgradnju fabrike solarnih panela
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković organizovala je prezentacije investicijskih mogućnosti i projekata iz Bosne i Hercegovine u turskim gradovima Istanbulu i Konyi.
24.10.2022. u 12:06
get url
text

FIPA je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu.

Kako je saopćeno iz FIPA-e, tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapanije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Dodaje se da je kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uvjeta za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021. godini među tri najveća investitora u BiH. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. avgusta 2021.

Također je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU-a su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.