open-navfaktor-logo
search
Razgrabljene namirnice
Florida čeka udar uragana Ian, milione moraju evakuirati
Ian je prošao Kubom u utorak i cijela karipska otočna država ostala je bez električne energije, a očekuje se da će pogoditi obalu Floride u srijedu navečer južno od Tampa Bayja
28.09.2022. u 16:11
get url
text
Uragan Ian
Uragan Ian

Stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa.

Ian je ojačao u izuzetno opasan uragan 4. kategorije, saopćio je u srijedu američki Nacionalni centar za uragane (NHC). No kasnije je objavio da se očekuje se da će Ian malo oslabiti kad stigne na kopno.

NHC je naveo da se Ian kreće oko 130 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi s udarima vjetra od 250 kilometara na sat.

Vlasti su pozvale više od 2,5 miliona stanovnika Floride da se evakuiraju na viša područja.

Obalno područje Floride, koje je u najvećem riziku, dom je pješčanih plaža, niza hotela u odmaralištima i brojnih parkova za mobilne kućice, omiljeno među penzionerima i turistima.

NHC je izdao upozorenja o olujnim valovima za veći dio obale zapadne Floride.

- Sada je vrijeme za evakuaciju. Krenite na put - rekao je Kevin Guthrie, šef za upravljanje krizama na Floridi, u utorak navečer na brifingu za novinare.

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je u utorak navečer da će evakuacija biti otežana onima koji su dugo čekali da se evakuiraju jer će sve snažniji vjetar uskoro prisiliti vlasti da zatvore mostove na autocestama.

- Morate doći do viših položaja, morate doći do sigurnih struktura", rekao je DeSantis i dodao da će milioni ostati bez struje kad stigne oluja.

Gotovo 60 škola na Floridi otkazalo je nastavu zbog uragana, rekao je guverner DeSantis. Dodao je da je više od 175 evakuacijskih centara otvoreno širom države, a brojne škole prenamijenjene su u skloništa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.