open-navfaktor-logo
search
Bez korištenja injekcija
Fondacija Billa Gatesa kreće s novim vakcinama, već su ih testirali na djeci u Gambiji
Fondacija Bill&Melinda Gates uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku kompaniju Micron Biomedial za razvoj masovne primjene vakcina bez korištenja injekcija.
18.11.2023. u 16:33
get url
text

Nova tehnologija temelji se na primjeno vakcina flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalne vakcine, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov vakcinisanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom vakcinisanju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija vakcina protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Vakcine je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi "mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnom nivou", rekao je James Goodson, viši naučnik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz kompanije u četvrtak.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.