open-navfaktor-logo
search
Savjetodavno tijelo
Formirana Globalna mreža bh. dijaspore pri kabinetu Denisa Bećirovića
Pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića formirana je Globalna mreža bh. dijaspore.
17.12.2023. u 10:14
get url
text
Globalna mreža bh. dijaspore, Denis Bećirović

Uspostava te mreže rezultat je višemjesečnog rada s pojedincima, grupama i organizacijama u iseljeništvu, s ciljem da se sagleda problematika s kojom se susreću naši građani, te pronađu mogućnosti zajedničkog djelovanja na poboljšanju općeg statusa bh. dijaspore.

Bećirović je, prilikom zvaničnog pokretanja mreže, razgovarao s građanima u iseljeništvu i poručio da Bosna i Hercegovina treba svakoga svoga čovjeka. Naglasio je da putem Globalne mreže bh. dijaspore želi uspostaviti čvrstu vezu s onima koji žive izvan Bosne i Hercegovine.

Globalna mreža bh. dijaspora pri Kabinetu Bećirovića koncipirana je kao savjetodavno tijelo, a okuplja građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine iz svih dijelova svijeta. Trenutno ih ima oko 150 aktivista.

Bećirović je dodao da umrežavanje dijaspore ima važnu ulogu s obzirom na njen potencijal, koji je od neprocjenjivog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora, ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine pozdravili su formiranje Globalne mreže bh. dijaspore pri Kabinetu Bećirovića i poručili da se kontinuiranim umrežavanjem nastoje što snažnije povezati s domovinom i doprinijeti pozitivnom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Naveli su da su organizirani u različitim udruženjima i organizacijama širom svijeta, a mnogi od njih uključeni u političke i ekonomske sfere, te da nastoje pomoći u ostvarivanju interesa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.