open-navfaktor-logo
search
Predsjedniku Macronu
Francuski premijer Jean Castex podnio ostavku uoči planiranog restrukturiranja vlade
Francuski premijer Jean Castex u ponedjeljak je predao ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu, saopćio je ured premijera.
16.05.2022. u 18:19
get url
text

Castexov potez otvorio je put za dugo očekivano restruktuiranje vlade od Macrona, koji je izjavio nakon svog reizbora u aprilu da bi nova vlada trebala biti "koncentriranija", s manje ministarskih pozicija.

Macron, koji treba poslati jasan signal da je saslušao nezadovoljstvo glasača izraženo u slabom odzivu i snažnoj podršci krajnjoj desnici i ljevici, izjavio je da traga za nekim ko ima kvalitete za ekološku i socijalnu politiku kao premijer.

Njegovi saveznici saopćili su da će on najvjerovatnije imenovati ženu, koja bi bila prva premijerka otkako je Edith Creson nakratko bila na toj poziciji u vrijeme mandata socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda u ranim 1990-im.

Uveliko se očekuje da aktuelna ministrica rada Elisabeth Borne preuzme tu dužnost.

Takav profil pomogao bi mu da se suprotstavi izazovu koji predstavlja ljevičarski veteran Jean-Luc Melenchon, koji je osvojio značajno treće mjesto na predsjedničkim izborima, što mu je omogućilo da stvori široku koaliciju francuske ljevice za parlamentarne izbore od 12. do 19. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.