open-navfaktor-logo
search
Tijesna izborna utrka
Francuski premijer: Vlada će podnijeti ostavku ako Macron pobijedi
Francuski premijer Jean Castex izjavio je u utorak da će njegova vlada podnijeti ostavku ako Emmanuel Macron bude ponovo izabran za predsjednika, u pokušaju da pruži "novi poticaj" Macronovoj centrističkoj stranci uoči parlamentarnih izbora u junu. 
19.04.2022. u 12:40
get url
text

Macron je suočen s tijesnom utrkom u drugom krugu u nedjelju protiv veteranke krajnje desnice Marine Le Pen, a analitičari upozoravaju da bi se nizak odziv glasača mogao pokazati kao nepredvidiv faktor iako većina anketa pokazuje da je Macron u vodstvu.

Ako Macron bude ponovo izabran, "sljedećih dana, kao što je tradicija, podnijet ću predsjedniku svoju ostavku i ostavku vlade", rekao je Castex radiju France Inter.

- Među onima sam koji misle da treba naći novi poticaj nakon ponovnog izbora predsjednika - dodao je, prenosi AFP.

Parlamentarni izbori u junu bit će daljnji test Macronove popularnosti, a obnavljanje njegove većine bit će ključno za provedbu njegove reformske agende, uključujući reviziju penzionog sistema zbog koje bi većina ljudi trebalo da radi duže prije odlaska u penziju.

Nagađalo se da bi šefici Evropske centralne banke Christine Lagarde moglo biti ponuđeno mjesto premijerke, iako je zaobišla to pitanje na press konferenciji prošle sedmice.

Istraživanja javnog mnijenja trenutno pokazuju da bi Macron mogao osvojiti od 53 do 56 posto u drugom krugu u odnosu na 44 do 47 posto za Le Pen, što je mnogo neizvjesniji završetak nego 2017., kada su se isti kandidati suočili, ali Macron je osvojio glasove 66 posto birača.

- Igra još nije gotova i sigurno ne možemo izvući zaključke da su ovi izbori, ova utakmica već odlučena. Moramo uvjeriti Francuze da su programi Emmanuela Macrona najbolji za Francusku i za njih – rekao je Castex.

Macron i Le Pen suočit će se u srijedu navečer u svojoj prvoj televizijskoj debati kampanje, koja bi se mogla pokazati kritičnom za pridobijanje miliona birača, posebno ljevice, koji su u anketama rekli da ostaju neodlučni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.