open-navfaktor-logo
search
Bivši Arkanovac
FUP podnio izvještaj protiv Davora Savičića iz Doboja zbog pridruživanja "Wagneru"
Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu Bosne i Herceogvine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Davora Savičića iz Doboja, zbog sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i organizovanje terorističke grupe.
06.11.2023. u 12:40
get url
text

VEZANI TEKST - Državljanin BiH Davor Savičić navodno regrutovao borce sa Zapadnog Balkana za rat u Ukrajini

Kako je saopćeno iz te policijske agencije, u saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici "Wagner".

Podsjetimo, nezavisni ruski portal Meduza u decembru 2020. objavio je svjedočenje jednog od pripadnika grupe Wagner da je među borcima u istočnoj Ukrajini bilo državljana Srbije, koji su odgovarali izvjesnom Davoru Savičiću, državljaninu Bosne i Hercegovine.

- Davor je uspio da im usadi ideju da "vi ste ovdje, u Rusiji, na moj račun. I bez mog pokrića bit ćete vraćeni u Srbiju". Dakle, 50 hiljada rubalja od svake plaće, meni oko 600 eura - ovako je Gabidulin opisao šta se 2015. godine dešavalo na istoku Ukrajine, objavio je Glas Amerike.

Pojedini mediji u Srbiji pisali su o Savičiću, navodeći da je rodom iz Bosne i Hercegovine gdje je učestvovao u ratu kao pripadnik paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan, optužen 1999. pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine.

Mediji su o Savičiću pisali i da je bio dio Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija, osuđen 2007. za organizovanje ubistva premijera Zorana Đinđića.

FOTO: direktno.ba

Wagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Yevgeny Prigozhin, blizak Kremlju. Te godine Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Wagner se suočava sa mogućim optužbama za ratne zločine u Ukrajini, Siriji i pojedinim afričkim zemljama.

Grupa Wagner u svom sastavu ima i "srpsku jedinicu", koju je predvodio Davor Savičić, državljanin BiH. On je bio pripadnik Arkanovih tigrova. Poznat je i pod nadimkom Elvis. Prema dostupnim podacima, povrijeđen je u sukobima u ukrajinskoj regiji Lugansk, a zabilježeno je njegovo učešće i na sirijskom ratištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.