open-navfaktor-logo
search
Oprez
FUP upozorava na prevare putem elektronske pošte: Lažni policajac dovodi u zabludu bh. građane
Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. "phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.
24.11.2022. u 12:11
get url
text

U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama koje nepoznati počinilac poduzima radi počinjenja krivičnog djela prevara.

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primalaca u Bosni i Hercegovini, dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FUP-a.

Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primalac poruke sumnjiči za krivično djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, koji bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute nepoznate osobe.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.