open-navfaktor-logo
search
Sve je u rukama EU-a
Gavran: Ako Bosna i Hercegovina izbjegne recesiju, neće se bolje živjeti bez povećanja BDP-a
Iako će recesija u Bosni i Hercegovini 2023. godine možda biti izbjegnuta, a inflacija će se smanjiti u odnosu na 2022. godinu, to ne znači da će građani imati bolji standard, kažu ekonomski stračnjaci, jer samo drastičnim povećanjem bruto društvenog proizvoda (BDP) u BiH može doći do ekonomskog napretka.
06.03.2023. u 08:02
get url
text

Igor Gavran

Evropska komisija prognozira da se u 2023. godini u eurozoni očekuje brži ekonomski rast od 0,9 posto, te da će time biti izbjegnuta recesija.

- Za tekuću godinu očekuje se manja stopa inflacije od 5,6 posto (ranije očekivano 6,1 posto). Konsenzus prognoza je da će osnovna i temeljna inflacija ostati iznad dva posto do 2025. godine. Evropska centralna banka će ostati na putu značajnog povećanja kamatnih stopa stabilnim tempom i na putu da ih zadrži na nivoima koji su dovoljno restriktivni kako bi se osigurao blagovremeni povratak inflacije na dva posto u srednjem roku - navodi se u novoj prognozi Evropske komisije.

Kako kažu ekonomisti, ukoliko se izbjegne recesija u eurozoni, to bi se vjerovatno trebalo preliti na BiH jer smo ekonomski povezani sa Evropskom unijom.

Ekonomista Igor Gavran smatra da će BiH vjerovatno izbjeći recesiju, ako je ne bude u Evropskoj uniji, ali teško će doći do brzog rasta ekonomije, bez obzira i na nižu stopu inflacije u ovoj godini, kako se predviđa.    

- Novije prognoze Evropske komisije nisu nimalo spektakularne. Prognozirani ekonomski rast je mali i on za bogate zemlje Evropske unije može biti dobra vijest s obzirom na okolnosti, međutim sitne stope rasta za BiH svakako ne bi bila dobra vijest. Nama je potreban mnogo viši ekonomski rast. Kada je riječ o o stopi inflacije, vjerovatno će biti niža i u BiH, ali je osnovica inflacije visoka. U BiH je porebno da padaju cijene jer inflacija od nula posto nije nam dovoljna da se stanje popravi. Kada je riječ o osnovnim proizvodima, potrebno nam je da inflacija bude negativna, odnosno da se cijene smanje. Nije došlo do prilagođavanja plaća u istom nivou sa inflacijom koja trenutno iznosi oko 14 posto. Statistički će lijepo izgledati da nismo u recesiji, mada ne očekujem da građani mogu očekivati bilo kakvu dobrobit. BiH nije bila u recesiji ni prošle godine, što ne znači da su građani bolje živjeli ili da je privreda dobro poslovala – ističe Gavran.

Ekonomski napredak može se očekivati drastičnim povećanjem BDP-a u BiH, što se neće desiti u ovoj godini, upozorava naš sagovornik.

- Vidimo da je problem u BiH očistiti snijeg. Ako imamo vlasti koje nisu u stanju mjesecima ukloniti snijeg, koji padne dva puta u toku zime, ne mogu odgovoriti ni na ovaj banalan izazov, kako će onda potaknuti veći ekonomski rast. Rekordni prihodi koji su prikupljeni tokom prošle godine nisu iskorišteni gotovo ni za šta osim nekih privremenih mjera pred prošlogodišnje izbore. U BiH se može očekivati bolji životni standard, ako bi Evropska unija bilježila visoke stope rasta, a ne samo 0,9 posto, onda bismo mogli očekivati porast našeg izvoza. Naši privrednici nastoje da očuvaju proizvodnju, ali o povećanju proizvodnje ne može se govoriti bez podrške države – smatra Gavran.

Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija te predstavnici diplomatskog kora u BiH okupli su se krajem januara na konferenciji "Svijet u 2023" u Sarajevu i analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istakao je u uvodnom obraćanju da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane. 

Senad Softić

- Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procijenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine. U 2023. godini očekujemo dalje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju. Za 2023. godinu projektovana je stopa rasta realnog BDP-a od 0,9 posto. Očekivana inflacija od 6,1 posto u 2023. godini i tri posto u 2024. godini znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji - kazao je Softić na konferenciji u januaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.