open-navfaktor-logo
search
Angažuju dodatnu vojsku
Gaza umire pred očima cijelog svijeta: Izrael nemilosrdno ubija Palestince civile, sve je razoreno, Egipat zatvorio granicu...
 Izraelska vlada objavila je u utorak da je odobrila pozivanje oko 360.000 vojnih rezervista, kao odgovor na napad Hamasa. 
10.10.2023. u 12:49
get url
text

Portal "Ynet" javlja da je izraelska vojska poslala avione zračnih snaga po rezerviste iz Evrope kako bi se pridružili vojsci.

U međuvremenu je zvaničnik izraelske vojske savjetovao Palestincima da napuste Gazu prema Egiptu u jeku tekućih borbi i moguće kopnene operacije protiv Gaze.

- Prijelaz Rafah je još otvoren. Svakome ko može izaći, savjetovao bih da izađu - rekao je vojni zvaničnik Richard Hecht, prenio je "Times of Israel".

FOTO: AA

U međuvremenu Egipat je zatvorio svoje granične prijelaze sa Pojasom Gaze i Izraelom na Sinajskom poluostrvu, uključujući dva koja služe kao vrata za putnike u gradovima Rafah i Taba, saopćili su u utorak egipatski sigurnosni zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da su vlasti također pojačale patrole duž egipatske granice s Gazom kako bi spriječile bilo kakvu infiltraciju militanata u Izrael.

Trupe raspoređene u tom području stavljene su u stanje visoke pripravnosti i dobile su dozvolu da koriste smrtonosnu silu protiv sumnjivih kretanja svakoga ko im se približi.

Zatvaranje prijelaza dolazi u momentu dok izraelski ratni avioni i artiljerija udaraju po Gazi u znak odmazde za subotnji krvavi upad Hamasa iz Gaze na južni Izrael.

Egipatski neimenovani izvori navode kako "Izrael ima odgovornost da pronađe humanitarne koridore kako bi spasio narod Gaze".

Zatvaranje sinajskih prijelaza znači da je uski obalni pojas sada opkoljen. Izrael je u ponedjeljak najavio blokadu Gaze.

U utorak je izraelska vojska revidirala preporuku jednog od svojih glasnogovornika da se Palestinci koji bježe od zračnih napada u pojasu Gaze upute u Egipat.

Informirajući strane novinare, potpukovnik Richard Hecht prvobitno je rekao da će savjetovati palestinskim izbjeglicama da "izađu" preko prijelaza Rafah na južnoj granici Gaze s Egiptom. Njegova kancelarija je kasnije izdala saopćenje u kojem se kaže: "Pojašnjenje: Prijelaz Rafah je jučer bio otvoren, ali sada je zatvoren".

Egipat je u prošlosti izrazio zabrinutost zbog toga što Izrael razmatra preseljenje Palestinaca iz Gaze na slabo naseljeni Sinaj i dijelove na zapadnoj obali u Jordanu.

Egipat je postao prva arapska nacija koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. Četiri decenije kasnije, njegovi odnosi sa susjedom opisani su kao "hladni mir".

Egipat je u prošlosti posredovao u primirju između Izraela i palestinske grupe Hamas, od kojih je posljednje bilo 2021.

Saudijska Arabija pozvala je na hitan ministarski sastanak Organizacije islamske saradnje kako bi se razgovaralo o eskalaciji u Gazi.

OIC je saopćio: "Osuđujemo agresiju na Gazu i smatramo Izrael odgovornim za ignoriranje međunarodnih rezolucija."

Naglašava se da je neuspjeh Izraela da se pridržava rezolucija međunarodnog prava i eskalacija njegovih napada na palestinski narod i lišavanje njihovih legitimnih prava glavni razlog nestabilnosti.

FOTO: AA

Generalni sekretarijat OIC-a je u ponedjeljak naveo da je "veoma zabrinut zbog razvoja događaja na terenu i opasne izraelske eskalacije na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

OIC je pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Vijeće sigurnosti UN-a da preuzmu svoju odgovornost u zaustavljanju "izraelske agresije" i pružanju međunarodne zaštite palestinskom narodu. Također je pozvalo na sponzoriranje kredibilnog političkog procesa za okončanje izraelske okupacije i uspostavljanje nezavisne, "suverene palestinske države, sa istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom na liniji 4. juna 1967. godine".

OIC je naglasio važnost postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira zasnovanog na viziji rješenja dvije države.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopćila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu / Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopćilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih povećan na oko 4.000.

FOTO: AA

Prema podacima Ministarstva zdravlja, najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.600 ranjeno.

Snimci izraelskog razaranja okupiranog Pojasa Gaze su preplavili društvene mreže, ali i medije. Ubijanje palestinske djece i drugih civila odvija se pred očima cijelog svijeta koji ne reagira i ne ulaže napore da zaustavi Izrael u krvavom pohodu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.