open-navfaktor-logo
search
Olovo
Geomet, jedna od rijetkih bh. firmi koja izvozi u Kinu
Firma Geomet iz Olova koja vrši eksploataciju olova i upravlja rudnikom, jedna je od rijetkih firmi koja izvozi u Kinu i bar malo popravlja negativni vanjskotrgovinski deficit koju Bosna i Hercegovina ima sa jednom od najvećih ekonomija svijeta.
13.02.2024. u 11:24
get url
text

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić posjetio kompaniju Geomet d.o.o. Olovo koja zapošljava oko 200 radnika.

- Odlična kompanija, sposoban menadžment na čelu sa Ismarom Šabovićem, izvanredno obučeni radnici. U razgovoru sa predstavnicima komapanije sam saznao da sam prvi zvaničnik iz jednog ministarstva koji ih je posjetio i koji je pokazao interes za ono što rade. Odgovorio sam da je naša obaveza kreirati što je moguće bolji poslovni ambijent. Jer mi smo kičma privrede i porektač razvoja Bosne i Hercegovine i u tom smislu ćemo i nastaviti naše aktivnosti kao Vlada i Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona - naveo je na svojo Faceboouk stranici ministar Samir Šibonjić.

Predstavljajući firmu Geomet, direktor Ismar Šabović je rekao:

- U septembru 2010. godine registruje se preduzeće Geomet d.o.o Sase Srebrenica. Dana 20. jula 2012. godine, potpisuje se ugovor o koncesiji za istraživanje metaličnog mineralnog resursa ceruzita na lokalitetima Očekalj i Prgoševo u općini Olovo privrednom društvu Geomet d.o.o Srebrenica. U augustu 2013. godine registrovana je PJ Olovo Geomet d.o.o Sase Srebrenica, da bi se rješenjem od 15. jula 2014. godine izvršio prenos adrese i gašenje poslovne jedinice te od tada firma posluje pod nazivom Geomet d.o.o. Olovo sa sjedištem u Olovu.

Treba napomenuti da privredno društvo za eksploataciju, proizvodnju i promet Geomet iz Olova koje je naručilac Glavnog projekta, radi na otvaranju ovog rudnika za račun i sa kapitalom Engleske kompanije MINECO, Limited – Croydon, United Kingdom.

Mineco je međunarodna skupina usmjerena na sektor prirodnih resursa. Osnovan 2003. godine, kompanija Mineco djeluje u tri ključna područja: trgovanje robom, rudarstvo baznih metala i taljenje i rafiniranje metala. U privatnom vlasništvu, Mineco zapošljava oko 2.000 ljudi u Evropi. Mineco konstantno nastoji modernizirati proizvodnju u svim svojim resursima i ima snažan niz novih mogućnosti koje omogućuju rast iz godine u godinu.

Dugoročno gledano, Mineco nastoji postići održiv rast kroz svoje poslovanje i uvijek traži mogućnosti za poboljšanje operativne učinkovitosti. Da bi se izbjegla moguća negativna iznenađenja kod donošenja poslovnih procjena i odluka vezanih za ekonomsku isplativost ekstrakcije iz ovog mineralnog depozita, pomenuta kompanija je tokom 2013. i 2015. godine naručila, od poznatih svjetskih kompanija, izradu nekoliko dokumenata investiciono-tehničke, odnosno istraživačke fizionomije u vezi s procjenom racionalne eksploatacije i obogaćivanja rude iz ovog depozita, navodi ministar Šibonjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.