open-navfaktor-logo
search
Nagodbe s Tužilaštvom
Gotovo svi optuženi iz predmeta "Staza" priznali krivnju za šverc narkotika
Optuženi u predmetu kodnog naziva "Staza", sa dokazima iz dešifrovanih Sky i Anom aplikacija, u prisustvu svojih advokata, potpisali su sporazume o priznanju krivnje, te u potpunosti priznali odgovornost za krivična djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH.
26.12.2023. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Sud BiH prihvatio sporazumno priznanje krivice trojice optuženih za prodaju droge u Sky predmetu

Prema sporazumu Vladan Kovačević (24) iz Foče osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 6.000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi Milan Mićanović zvani Limun (39) iz Trebinja dobio je kaznu od 16 mjeseci zatvora i oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 2.000 KM.

Bojan Ćalasan je prema sporazumu osuđen na godinu zatvora, novčanu kaznu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 1.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

- Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima krivičnog djela u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba. Sporazumnim priznanjem krivice optuženi su se obavezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su kao dio organizirane krminalne grupe učestvovali u krijumčarenju većih količina narkotika, na području Trebinja, Foče i drugih gradova.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo traži pritvor za 13 uhapšenih u akciji "Staza", poznata su i njihova imena

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine, iz kojeg je naknadno saopćeno da su, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, optuženima izrečene sporazumom utvrđene kazne.

- Milan Mićanović, Vladan Kovačević i Bojan Ćalasan se terete da su u periodu od početka 2020. godine do 2022. godine, između ostalih, pristupili grupi za organizirani kriminal koju je organizirao optuženi Dragan Pejović, s ciljem da organizator i pripadnici grupe međusobnim povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organiziraju, pripremaju i vrše krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama  prebacivanjem opojne droge preko granica Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore, radi dalje prodaje u navedenim državama i zemljama EU, sve radi sticanja koristi pribavljene krivičnim djelom - navodi se u saopćenju Suda. 

U Sky predmetu kodnog naziva "Staza", ukupno 12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivnje, uključujući i organizatora grupe.

Za optužene su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora.

Na ovaj način, ovo je prvi predmet sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija u regionu Zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizovani kriminal sporazumno priznala krivicu, nakon čega su presude postale pravosnažne, naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.