open-navfaktor-logo
search
Podzakonski akt
Građani zabrinuti: Ima li Agencija odgovor ako banke ne budu poštovale mjere o ublažavanju rasta kamatnih stopa
Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine prošle sedmice donijela je Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa.  
04.10.2022. u 08:13
get url
text

- Očekuje se da će donesene mjere Agencije ograničiti postupke banaka koji bi mogli nepovoljno utjecati na građane i privredu, te u konačnici i na rast sistemskih rizika. 

Odredbe odluke naročito utječu na zaštitu korisnika finansijskih usluga, a što podrazumijeva da banka neće povećati kamatnu stopu iznad nivoa koji se smatra značajnim, ukoliko procijeni da će navedeno povećanje kamatne stope imati utjecaja na kreditnu sposobnost korisnika finansijske usluge, te bi isto dovelo korisnika finansijske usluge u status neizmirenja obaveza - naveli su tada iz Agencije u svom saopćenju. 

Međutim, među korisnicima kredita pojavila se sumnja da će banke poštovati ove mjere. Iz Agencije tvrde da je ta mogućnost isključena..

VEZANI TEKST - Agencije za bankarstvo FBiH ublažava rast kamatnih stopa, evo koje mjere su donijeli

- Ova odluka je podzakonski akt i banke su dužne sprovesti ih u praksu. Tu nema nikakvih dilema. U suprotnom, suočit će se sa širokim dijapazonom kazni, uključujući i visoke novčane penale, pogotovo ako budu kršile ove mjere namjerno i sistemski - kaže za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije, i naglašava:

- Ukoliko se ipak građani ili pravna lica suoče s ovim problemom, neka se odmah obrate Agenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.