open-navfaktor-logo
search
Nadmetanje 29. decembra
Građevinski gigant u stečaju: Hidrogradnja sedmi put prodaje imovinu čija je početna cijena 86,5 miliona KM
Sarajevsko preduzeće Hidrogradnja, nekadašnji građevinski gigant u regionalnim okvirima, od 2017. godine nalazi se u stečaju.
17.12.2020. u 19:00
get url
text

Od tada pa naovamo u šest navrata se pokušavalo putem usmenog javnog nadmetanja prodati imovina čija je početna cijena 86.558.896,53 KM. Posljednji put pokušaj prodaje imovine (svih prava "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo u stečaju) u zemlji i inostranstvu bio je zakazan za 26. novembar, ali je odgođen za 29. decembar. Razlog pandemija koronavirusa.

Prodaje se i motel na Čavljaku, jednom od omiljenih izletišta Sarajlija

Kada je u pitanju imovina, radi se, između ostalog, o Kamenolomu Hadžići, Kamenolomu Greben Kakanj, Sigma Sarajevo, Poslovnoj jedinici Libija, motelu Čavljak iznad Sarajeva… I ovaj put cijene će biti niže nego ranije, sve kako bi se privukli potencijalni kupci. Tako je u oktobru 2019. godine cijena za motel na Čavljaku iznosila 1.626.631,11KM, da bi se sada spustila, prema našim informacijama, ispod milion KM. Potraživanja više stotina radnika na ime neisplaćenih plaća i doprinosa iznose skoro 30 miliona KM.

Pad Hidrogradnje, čiji je većinski vlasnik sa 67 posto Vlada Federacije BiH, počeo je još devedesetih godina kada su zbog sukoba Iraka i Kuvajta ostali bez poslova. Hidrogradnja je u Iraku trebala graditi branu vrijednu više od 400 miliona dolara.

Slično se desilo i sa poslovima Hidrogradnje u Libiji. Hidrogradnja je prije agresije na BiH imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Nakon što je izgubila inostrano tržište, prije svega Irak i Libiju, zapala je u duboku finansijsku krizu koja je na kraju rezultirala stečajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.