open-navfaktor-logo
search
Višegodišnja istraga
Granični policajac osumnjičen za dilanje droge žalio se Ustavnom sudu BiH
Naveo je da se "bespotrebnim i bezobzirnim odugovlačenjem istrage" povređuju njegova Ustavom zagarantovana prava i da ga drže u neograničenoj neizvjesnosti da li će i kada biti optužen
19.11.2019. u 14:08
get url
text

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Radivoja Čanića, policajca Granične policije BiH, koji je uhapšen početkom 2013. godine pod sumnjom za dilanje droge, a protiv kojeg je još "istraga u toku".

Ustavni sud BiH je utvrdio da je Čaniću povrijeđeno pravo na pravično suđenje, te je naloženo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci da bez daljnjeg odgađanja preduzme mjere propisane zakonom s ciljem okončanja postupka.

- Nalaže se Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka da, u roku od 30 od dana dostavljanja ove odluke, obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke – navodi se u sudskoj odluci.

Čanić je prvi put uhapšen 8. januara 2013. godine sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, da bi ga dan kasnije pustili. Zatim je u martu iste godine policija u akciji kodnog naziva "Krug" pretresla prostorije koje koristi, a zatim su ga ponovo uhapsili i od njega oduzeli službeni pištolj, legitimaciju, lisice i značku.

Akcija je realizovana zbog sumnje da je u periodu od 18. oktobra 2012. do 26. marta 2013. godine, osumnjičeni D. S. nabavljao i držao marihuanu, koju je zatim preprodavao osumnjičenom Čaniću i A. G., koji su drogu lično ili preko drugih osoba distribuirali krajnjim korisnicima. Tada je također navedeno da su 8. januara 2013. godine policijski službenici iz Bosanske Gradiške, prilikom kontrole vozila vlasništvo osumnjičenog A. G., dok se s njim u autu nalazio i Čanić, pronašli sakriven paket marihuane od oko pola kilograma koju su im uz oduzeli.

Odmah nakon što je Čaniću određen pritvor, Granična policija BiH, čiji je bio zaposlenik, privremeno ga je suspendovala s posla.

Čanić je apelaciju Ustavnom sudu podnio u oktobru 2017. godine zbog dužine trajanja istrage koja se vodila pred Okružnim javno tužilaštvom Banja Luka, Područna kancelarija Prijedor.

Naveo je da se "bespotrebnim i bezobzirnim odugovlačenjem istrage" povređuju njegova Ustavom zagarantovana prava i da ga drže u neograničenoj neizvjesnosti da li će i kada biti optužen.

Osim toga, tvrdio je i da trpi materijalne posljedice odugovlačenja istrage jer je od aprila 2013. godine, do dana podnošenja apelacije, suspendovan sa radnog mjesta u Graničnoj policiji BiH.

U odgovoru na apelaciju, iz Okružnog jabvnog tužilaštva Banja Luka su objasnili da je u međuvremenu došlo do određenih organizacionih promjena, ali i da se radi o "obimnom spisu, pa iz tog razloga postupak duže traje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.