open-navfaktor-logo
search
Nalazi se u Njemačkoj
Grubeša: Odobreno izručenje Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca
Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ekstradicija Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je Feni ministar pravde Josip Grubeša.
14.07.2022. u 09:12
get url
text

Marinković se tereti za ubistvo policajaca koje se dogodilo 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, a njemu je prema potjernici već određen jednomjesečni pritvor.

Kako dodaje ministar Grubeša, prema njihovim informacijama, čekalo se da se u samom postupku ispoštuju neke pojedinosti predviđene medunarođnim pravom.

Pojasnio je da se to odnosi na zatražene garancije fer suđenja i uvjeta u zatvoru koje je Bosna i Hercegovina dala, potom je zatraženo da se osumnjičeni prebaci charter letom, što je također riješeno.

- Kako su sada sve pretpostavke ispunjene, realno je očekivati da će izručenje biti završeno vrlo brzo, ali zbog značaja i delikatnosti slučaja, ne mogu dati više informacija - zaključio je Grubeša u izjavi za Fenu.

Marinković će stići iz Njemačke u Sarajevo, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za ubistvo policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Napad na policajce desio se 26. oktobra 2018. godine, oko pet sati ujutro, kada je patrola policije prolazila pored tržnog centra i kada je na njih rafalno pucano.

Jedan od policajaca Adis Šehović preminuo je na mjestu događaja, a Davor Vujinović zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život te je na Kliničnom centru Univerziteta u Sarajevu preminuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.